Oud papier

Oud papier bundelt een selectie essays over opmerkelijke vondsten uit antiquariaten die eerder verschenen in De Morgen (rubriek Oud papier) en Dietsche Warande & Belfort. “De belangstelling voor ‘oud papier’ stamt uit mijn studententijd, toen geld zelden toereikend was voor de aanschaf van nieuwe boeken. Tweedehandsboekhandels en antiquariaten zijn me dierbaar gebleven. Oud papier biedt aantekeningen van een gretige, naïeve lezer, die hoopt dat die gretigheid nu en dan besmettelijk zal blijken.”
Passeren onder anderen de revue: François-René de Chateaubriand, Marie Bashkirtseff, Jules Barbey d’Aurevilly, Sarah Bernhardt, Thomas Carlyle, Giacomo Casanova, Georges Eekhoud, Joris-Karl Huysmans, Selma Lagerlöf, Virginie Loveling, Ouida, Henry David Thoreau, Gustave Van de Woestyne, Virginia Woolf.

Fragment

Sommige heiligen geuren als rozen, lelies of viooltjes; maar de heilige Lydwina van Schiedam rook, zo ontdekte Joris-Karl Huysmans, naar het beste van Holland: naar specerijen, naar muskaat, naar kaneel.

Stel u een cultschrijver voor die menig criticus op stang gejaagd heeft en voor beroering zorgde met een boek dat de bijbel van de decadentie genoemd wordt – ziekelijk, weemakend, nihilistisch en wat al niet; stel u daarna voor dat diezelfde schrijver een goed gedocumenteerde roman schrijft over eigentijdse duivelsverering in Parijs, gepaard met koortsachtige bespiegelingen over het lot van Gilles de Rais, de kindermoordenaar uit de vijftiende eeuw; en stel u dan de laatste stap voor: de overgave, de bekering van die schrijver tot het katholicisme.

Zo’n man blijft schrijven, en dat is er de oorzaak van dat men in oude uitgaven van zijn werk een opsomming van titels du même auteur kan vinden, onder de rubrieken Oeuvres catholiques en Oeuvres diverses.

Het is moeilijk om de oude mens af te leggen, noteerde Joris Karl Huysmans in bijna al die Oeuvres catholiques. Hij was lastig en hij bleef lastig.

Pers

“Een opgespoord boek is voor Leen Huet nooit alleen maar een vreugde op zich, maar evenzeer een aanleiding voor een zo vermakelijk mogelijk verhaal dat daarmee te maken heeft.” Jeroen Overstijns in De Standaard; 24/12/1998

“Ze beschrijft [een boek], neemt het met zeldzame gretigheid tot zich […] en brengt kritisch verslag uit van haar ondervinding, daarbij gebruik makend van knappe metaforen en treffende beschrijvingen.” Stefan Brijs in De Morgen, 22/10/1998

Oud papier […] is allesbehalve een nostalgisch déja-lu-boek, het is een amusante ontdekkingstocht naar tweedehandse en antiquarische jamais-lu-boeken.” Brigitte Raskin in De Standaard, 17/12/1998

“Lezend in Leen Huet wil je verder lezen. Boeken die gewijd zijn aan andere boeken kunnen wel degelijk opwindende literatuur zijn.” Utrechts Nieuwsblad

Leen Huet, Oud papier, Atlas, Amsterdam-Antwerpen, 1998.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s