Boeken

In 1572 verscheen in Antwerpen het eerste overzichtswerk met gegraveerde portretten van kunstenaars. Bij elk portret hoorde een poëtische toelichting. Dit boek verschijnt thans voor het eerst volledig in het Nederlands en Latijn. Voor de vertaling in verzen tekende Paul Claes, voor het commentaar Leen Huet.

Wat weet een biograaf echt over zijn onderwerp? In dit sprankelende verhaal van Leen Huet onderbreekt de schilderes Mayken Verhulst, alias Mevrouw Renaissance, een kunsthistorische uiteenzetting over haarzelf. Ze neemt het woord en vertelt ons geestig en kordaat over haar werk, haar liefdes en haar invloed op schoonzoon Pieter Bruegel en kleinzoon Jan Brueghel. Met foto’s van Alexandra Cool.

In het Antwerpse Stadsarchief ontdekt een jonge onderzoekster een schrijnende brief van mevrouw Bruegel. Leen Huet schreef een verrassend verhaal over haar favoriete schilder: “De man van haar leven”. Met als bijlage: een eerste biografie van Bruegel uit 1604.

Maria Rubens, moeder van, zit op het dak van een huis in de Kloosterstraat en blikt terug op haar verrassende leven voor en na de dood. In deze speelse vertelling wekt Leen Huet een bijzondere Antwerpse vrouw opnieuw tot leven. Met als bijlage: twee authentieke brieven van Maria Rubens, geschreven in 1571.

cover_Bruegel_pb.indd

Leen Huet schreef met Pieter Bruegel de eerste echte biografie van de zestiende-eeuwse meester. Ze plaatst Bruegel stevig in zijn milieu: de bruisende steden Antwerpen en Brussel. Daar woedde jarenlang de ideologische strijd om godsdienst en Europese eenheid, die in 1566 uitbarstte in de Beeldenstorm. Tegen deze achtergrond schetst Huet Bruegels evolutie van tekenaar en grafisch ontwerper tot een schilder die in enkele jaren tijd een indrukwekkend oeuvre creëerde en die veel te jong overleed. Deze caleidoscopische biografie is in meerdere opzichten magistraal geschreven, niet het minst omdat Leen Huet een nieuwe interpretatie geeft aan Dulle Griet. Lees meer …

penwortel

Lise Stevin worstelt met de rouw om haar moeder, met de noodzaak om het ouderlijk huis op te ruimen en met een uitzichtloos beroepsleven. Ze staat er alleen voor. Op een zondag in juni ontdekt ze in een lade van een commode een bundel familiepaperassen. Wanneer ze de documenten ontcijfert, dringen zich de geschiedenissen op die het leven van haar ouders bepaalden. Lees meer …

sacravonvers

Geïnspireerd door de erudiete en wijsgerige tekeningen van Anne-Mie Van Kerckhoven schreef Leen Huet twee korte verhalen. Een unieke wisselwerking tussen beeld en woord, gevat in wit fluweel. Lees meer …

Nicolaas Rockox

Een schitterend portret van een man die kunst, politiek en verdraagzaamheid verzoende. Nicolaas Rockox (1560-1640), burgemeester ten tijde van Rubens, groeide op in de woeligste periode van de Antwerpse geschiedenis. Lees verder …

Rogier Van der Weyden

Een portret van Rogier van der Weyden naar aanleiding van de tentoonstelling De passie van de meester in het Leuvense Museum M. Lees verder …

Eenoog

Eenoog is de allereerste Italiëroman uit Vlaanderen. In het Brusselse Wiertzmuseum bekijkt een vrouw het schilderij De cycloop. Geïnspireerd door een detail in het werk van de meester, beslist ze impulsief om alles achter te laten om naar Firenze te reizen. Lees verder …

Het interessante volk

In 2007 bestond het Volkskundemuseum in Antwerpen precies
100 jaar. Daarom nodigden we dertien schrijvers uit om zich te laten inspireren door een van de 180.000 objecten uit het Volkskundemuseum of door een stuk uit hun eigen verzameling. Lees verder …

rubens2 (1)

Voor het eerst (!) verschijnt er in het Nederlands een selectie uit de correspondentie van België’s bekendste kunstenaar. Rubens was kunstenaar, diplomaat, kunstverzamelaar, humanist en zakenman. Hij schrijft vrijuit over zijn liefde voor de oudheid, zijn kunstverzameling, zijn fraaie huis, de organisatie van zijn atelier, over vredesonderhandelingen en spionage. Lees verder …

De brieven van Rubens

Eerste uitgave (zonder reproducties) uit 2006

Almanak

In Almanak is een streek aan de Nederlandse grens de hoofdpersoon. “Deze plek. Is er ooit over geschreven? Is haar beeld ooit gevormd in het hoofd van een lezer ver weg?” Lees verder …

Venetië - een literaire reis

Venetië – een literaire reis; altijd trok dit huwelijk van water en land reizigers uit alle windstreken aan. Dit boek bundelt de mooiste literaire teksten over la serenissimaLees verder …

Dames met klasse

In Dames met klasse wordt het mecenaat en de kunstpolitiek van twee bijzondere vrouwen onderzocht:Margareta van York en Margareta van Oostenrijk. Lees verder …

Mijn België

Le beau est toujours bizarre.’ Met deze zin van Charles Baudelaire in het achterhoofd schreef Leen Huet een persoonlijk woordenboek over België. Van Ambiorix tot Zoete Lelie, over Breendonk, Heliopolis en Mode. Lees meer …

Mijn België

Pocketuitgave uit 2009

Rubens

Een korte biografie van Rubens aan de hand van zijn brieven. Lees meer …

Turnhout - onverwachte schrijvers over een kleine stad

In Turnhout – onverwachte schrijvers over een kleine stad laat Leen Huet schrijvers als Victor Hugo, Joris-Karl Huysmans, Felix Timmermans of Hergé aan het woord over hun ervaringen in de hoofdstad van de Kempen. Lees verder …

De kunstkamer

De kunstkamer bevat veertien verhalen waarin kunst zich op verschillende manieren in het dagelijks leven vertakt. In caravans en pastorijen, in smaakvolle verkavelingsvilla’s, in de geesten van blinde en ziende amateurs, van verblinde minnaars en van verzamelaars, speelt de kunst een grote rol. En op evenveel verschillende en verbluffende manieren speelt de liefde een rol. Lees verder …

Oud papier

Oud papier bundelt een selectie essays over opmerkelijke vondsten uit antiquariaten. Een opgespoord boek is voor Leen Huet nooit alleen maar een vreugde op zich, maar evenzeer een aanleiding voor een zo vermakelijk mogelijk verhaal dat daarmee te maken heeft. Lees verder …

Oude meesteressen

Oude meesteressen – vrouwelijke kunstenaars uit de Nederlanden schetst aan de hand van dertien levensbeschrijvingen de gevarieerde en rijke bijdrage die vrouwen aan de kunst van de Nederlanden leverden. Lees verder …

Belgisch museumboek

Grote, beroemde musea zijn in al hun schittering dikwijls te veel een verplicht onderdeel van cultuurreisjes en schoolbezoeken. Dat ligt anders in minder massaal bestormde musea; er zijn kamers vol met onverwachte aanwezigheden en er is exquis voedsel voor de gedachte. Een inspirerende gids langs 21 kleine, maar boeiende musea uit de 9 Belgische provincies. Lees verder …