Het interessante volk – schrijvers in het Volkskundemuseum

In 2007 bestond het Volkskundemuseum in Antwerpen precies 100 jaar. Daarna ging de collectie op in het MAS | Museum aan de Stroom. Met de tentoonstelling Het interessante volk haalden we alles uit de kast om het museum een waardig afscheid te geven. Dit was ook het uitgelezen moment om een ultieme hulde te brengen aan de collectie en aan de stichter van het museum: Max Elskamp.
Max Elskamp, Franstalig Antwerps schrijver van symbolistische poëzie en graficus, droeg in 1907 zijn uitgebreide collectie volkskundige voorwerpen over aan de stad Antwerpen. Folklore was voor Elskamp veel meer dan de studie van het gewone leven. De voorwerpen die hij verzamelde, zetten hem op het spoor in zijn zoektocht naar het wezenlijk menselijke, het authentieke en het waarachtige. Een spoor dat hem inspireerde in zijn eigen literaire en grafische werk.

Elskamps passie voor volkskunde werd in het burgerlijke Antwerpen van het fin de siècle niet altijd begrepen, maar viel wel in de smaak bij de artistieke avant-garde, onder andere bij zijn boezemvriend Henry Van de Velde.

Het was altijd Elskamps bedoeling dat zijn collectie een inspiratiebron zou zijn voor kunstenaars allerhande: “Wat we bovenal nodig hebben, zijn mensen die houden van het leven van het Vlaamse volk, kunstenaars die hun recht doen en geen wetenschappers”.

Honderd jaar later namen we die suggestie ter harte en nodigden we dertien schrijvers uit om zich te laten inspireren door een van de 180.000 objecten uit het Volkskundemuseum of door een stuk uit hun eigen verzameling. Hun verhalen, gedichten, brieven, columns, theaterteksten, essays … zijn verzameld in het geïllustreerde boekje: Het interessante volk. Schrijvers in het Volkskundemuseum. De objecten van hun inspiratie vormen de rode draad van de tentoonstelling. Om de charme en de zeggingskracht van de sinds een eeuw verzamelde ‘doodgewone dingen’ tot hun recht te laten komen, kozen we voor een sfeervolle, intuïtieve opstelling, zoals men die bij een verzamelaar zou kunnen aantreffen. Daardoor komen ook tal van vergeten pronkstukken en merkwaardige vondsten uit de immense reserves nu opnieuw aan het licht.

Met originele bijdragen van:

Verder: Het interessante volk – over Max Elskamp, volkskunde en kunstenaars (Leen Huet en Jan Grieten), De snoepwinkeltjes (Max Elskamp, vert. door Geert van Istendael), Maar hier gaat het dan van dorpen naar steden en Het lied van de Sint-Paulusstraat (twee gedichten van Max Elskamp, vertaald door Geert van Istendael en Koen Stassijns)

Het interessante volk. Schrijvers in het Volkskundemuseum, o.l.v. Leen Huet en Jan Grieten, BAI, Antwerpen, 2007

zie ook: Museum aan de Stroom

Een gedachte over “Het interessante volk – schrijvers in het Volkskundemuseum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s