Turnhout

“Over wie had Erasmus het als hij het over ‘mijn Turnhoutse vriend’ had? Wat hadden Victor Hugo, de Franse symbolist Joris-Karl Huysmans, Felix Timmermans, Constantijn Huygens, Hergé of architect Renaat Braem in het meest noordelijke stadje van Vlaanderen te zoeken? En schreef Franz Hellens, een van de lievelingsschrijvers van Vladimir Nabokov, inderdaad uitgebreid over zijn Turnhoutse schooltijd? En hoe zat het met Maurice Gilliams, Maria Rosseels, André Baillon en Charles Baudelaire? Kwam de auteur van Les fleurs du mal echt naar Turnhout?

Schrijfster Leen Huet zocht en vond een schat aan materiaal. Bekende en onbekende schrijvers deden Turnhout aan en blijken er ook nog over geschreven te hebben. Een ontdekkingstocht door het grotendeels ondergesneeuwde literaire verleden van een kleine stad. Walter van den Broeck schreef het voorwoord.

Turnhout – onverwachte schrijvers in een kleine stad werd geschreven in opdracht van cultureel centrum de Warande in Turnhout en is het eerste deel van de reeks over literatuur in Turnhout. Het tweede deel werd door Stefan Brijs geschreven: Korrels in Gods grote zandbank – schrijvers van Turnhout. Chika Unigwe schreef het derde deel: Diep in uw schoot – nieuwkomers in Turnhout.

Pers

“Het was de bedoeling van Leen Huet om de lokale geschiedenis open te trekken. ‘Noem het een heemkundig boek met ruime belangstelling.’ Zo borstelt ze mooie portretten van Marie Gevers, André Baillon, Felix Timmermans en Victor Hugo.” Eric Rinckhout in De Morgen, 14/2/2003

“Leen Huet citeert uitvoering uit brieven, romans en autobiografische teksten die doorgaans het beeld bevestigen van de benepen, beklemmende en godvrezende provinciestad die Turnhout met zijn colleges, begijnhof, gevangenis en legerkazerne was. […] Hoewel de Turnhoutse vignetten die Huet heeft samengebracht niet bepaald vrolijk stemmen, is haar boek zelf de perfecte tegenpool van al die somberheid. […] Huets aanpak is erudiet en lichtvoetig en haar tekst sprankelt op elke bladzijde van amusement en liefde voor haar onderwerp.” Seth Van Damme in De Standaard, 16/1/2003

Leen Huet, Turnhout. Onverwachte schrijvers in een kleine stad, met voorwoord van Walter van den Broeck, Turnhout, 2002.

5 gedachtes over “Turnhout

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s