Een held in de spiegel

Lord Byron in medaillon, Bodleian Library, Oxford

Het is even wreed wanneer het een man overkomt. Roddel, gekeuvel, salonpraatjes over hoe men zijn looks verliest. “Het kleine hoofd met krullen dat Londen zo betoverde in 1812 leek nog kleiner, nu de krullen waren uitgedund tot de met grijs gestreepte slierten van 1823, die zwaar en donkerbruin  van Russische olie neerhingen van kruin tot kraag, op zeer on-Engelse wijze. Hij had zijn schoonheid verloren in Venetië in 1817, toen de jonge Newton Hanson hem dik en gebogen vond, met een ‘bleek, opgezwollen en gelig gezicht'”. Er valt schijnbaar eindeloos te citeren uit brieven en memoires van tijdgenoten die gretig noteerden dat de beroemde dichter er op achteruit ging. Zelf was hij in de greep van twee angsten: “growing fat and growing mad“. Het geeft de lezer een akelig concreet beeld van de tol van de roem.

H. Nicolson, Byron. The Last Journey April 1823 – April 1824, Londen, 1999, p. 6.

4 gedachtes over “Een held in de spiegel

 1. Ik denk dat Lord Byron in Duitsland totaal onbekend is. In de tijd na 1800 beheersen in Duitsland Goethe en Schiller de literatuur en daar na komt heele mal niets meer. Uit deze tijd heb ik zelf weinig Goethe en Schiller gelezen en meer Balzac omdat de tekeningen van de charakteren door Balzac mij meer gezegd hebben …. met uitzondering van Dickens (Oliver Twist) heb ik geen engelse literatuur uit deze tijd aangepakt …

  Groeten Dieter

  1. Dag Dieter,
   Ik geloof wel dat Goethe een bewonderaar was van Byron – hij heeft Byron een gedicht gestuurd toen deze naar Griekenland vertrok, en het bedankbriefje dat Byron hem daarvoor schreef heeft hij zorgvuldig bewaard.
   De negentiende eeuw heeft zoveel schitterende literatuur opgeleverd, onmogelijk bijna om te overzien. Een van mijn favoriete auteurs is George Eliot.
   Groet uit Leuven,
   Leen

 2. Hi Leen,
  George Iliot heb ik nog nooit gehoord. Ik heb net op wikipedia gekijken en hun werken klinken interessant. Interessant vind ik als engelse literatuur oog Oliver Twist van Dickens die ik ongeveer 10 jaaren geleden gelezen heb. Met de veiling van Yourcenar heb ik succes gehad. Op dit moment lees ik nog Schätzing en de krant “Wirtschaftswoche”, en daar na ben ik blij op Yourcenar.

  Groeten uit Bonn
  Dieter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s