Mallarmé op de Schelde

Stéphane Mallarmé thuis (Foto Paul Marsan)

“Eenige jaren vroeger (1889) was Mallarmé op bezoek gekomen. Hij werd met nog meer liefde dan Verlaine ontvangen, want Mallarmé was voor Elskamp de groote dichter. Hij gaf, eveneens in den ‘Kunstkring’, een lezing over Villiers de l’Isle Adam. ‘Un homme aux rêves habitué vient ici parler d’un autre qui est mort,’ zoo begon hij.

Bij het gewone publiek van den ‘Kunstkring’, ‘qui prend les conférences comme des purges – avec répugnance‘, zooals Henry Van de Velde zich eens uitdrukte, was het een herrie van belang. Elskamp beleefde heerlijke dagen bij het bezoek van Stéphane Mallarmé, uren van innig zielsverkeer met een der gecompliceerdste geesten en een der mooiste causeurs van zijn tijd. En de schoonste herinnering die hij van dezen behield was de vaartocht op de Schelde. Mallarmé was een even goed roeier als Elskamp, die al zijn Zondagen op de Schelde doorbracht in gezelschap van Hannes, den visscher aan wie hij Le Jeu du Loto heeft gewijd. ’t Was in ’t vallen van den avond, de zon lag op den stroom en aan de monding van de Rupel onderbrak Mallarmé plots zijn causerie en zei: ‘Allons, Max, ramons plutôt vers le soleil, vers le rêve, toujours vers le rêve!‘ Daarna praatte hij weer voort, met vreugdevolle woorden, begeesterd en begeesterend.”

Mallarmé schreef nadien in het gulden boek van de Kunstkring:

Il me faudrait écrire en vers
Ma visite au Cercle d’Anvers.

Victor de Meyere, In memoriam Max Elskamp, Antwerpen-Volkskunde, 1943, p. 9.

4 gedachtes over “Mallarmé op de Schelde

 1. Dag Leen,

  Mallarmé, Verlaine, Rimbaud en Flaubert heb ik op een franstalige blog ontdeckt, die ik regelmatig bezoek. Op deze franstalige blog staan ook citaten en tekstpassagen van deze franse schrijvers, die ik interessant vind. Helaas heb ik nog niets daar van gelezen. In plaats van deze schrijvers heb ik nu Yourcenar “die schwarze Flamme” voltooid. Een van de beste boeken die ik ooit gelezen hab ! Voor al de aanmerkingen van Yourcenar aan het einde van het boek, van waaruit historische figuren Zenon is samengesteld. In de volgende weken wil ik kijken dat ik over Amazon je biografie over Rockox naar thuis krijg gesturd.

  Prettige dag
  Dieter

  1. Ik ben heel blij dat Die schwarze Flamme in je smaak gevallen is, Dieter, ik vind het ook een uitmuntend boek, dat een prachtig beeld geeft van een zoekende geest in de zestiende eeuw. Deze week probeer ik op mijn blog Max Elskamp te eren, een Franstalige dichter uit Antwerpen, stichter van het Volkskundemuseum; vandaar dat nu plotseling al die Franse auteurs aan bod komen, Elskamp beschouwde hen als voorbeelden. Mocht het je niet lukken om Rockox via Amazon te bestellen, laat me iets weten, dan zoeken we een andere oplossing.
   Een prettige dag toegewenst vanuit Leuven,
   Leen

 2. Dag Leen,
  de biografie over Rockox is bij Amazon niet op vooraad. Dank je wel voor de mogelijkheid van een andere oplossing. Is het mogelijk via deze andere oplossing de biografie over Rockox naar huis te sturen ?

  Een prettige (en bij ons regenachtige) dag wenst
  Dieter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s