Arcimboldo voor schrijfsters

Giuseppe Arcimboldo – De bibliothecaris

Giuseppe Arcimboldo (1527-1593) was een Milanese kunstenaar die furore maakte aan het keizerlijke hof in Wenen. Deze generatiegenoot van Pieter Bruegel geldt als een herontdekking van de surrealisten: zij geraakten in de ban van zijn verbijsterende portretten, samengesteld uit bloemen, groenten of voedingswaren. De Bibliothecaris (Skokloster, Skoklosters Slott) biedt een mooi staal van zijn ernstige humor, beter gezegd de vindingrijke geestigheid van de maniëristen, altijd met een pokerface afgeleverd. Als keizer Rudolf II het niet erg vond om zich te laten afbeelden als een macédoine, hoe zou een boekenliefhebber dan kunnen weerstaan aan dit schilderij? En sinds Elsa Schiaparelli, vriendin van Dalí en Cocteau, ons leerde wat surrealistische kleding is, bestaat de kans dat schrijfsters op een dag een toepasselijk arcimboldesk ensemble vinden.

Jurk, neo-arcimboldo (Creatie van Annick Vandecappelle)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s