Slimme schilder

Klassieke voorstelling van de Zondvloed, Michelangelo

Carel van Mander vertelt deze anekdote over de Mechelse schilder Gregorius Beerings (1525/26-1573), van wie geen werken bewaard lijken te zijn: “Toen hij in Rome was en zijn geld opgemaakt had, schilderde hij om snel aan geld te komen op linnen een Zondvloed met niets dan een regenlucht en water met de ark, zonder dat men één enkel mensch zag. Toen men hem vroeg wat dit doek voorstelde en hij antwoordde: ‘De Zondvloed’, volgde de vraag: ‘Waar zijn dan de menschen?’ Hij zei dat ze allemaal verdronken waren en men de lijken zou zien als het water weggezakt was; de overlevenden waren in de ark. Bijna iedereen wilde nu zo’n zondvloed hebben. En daar zulke stukken gauw klaar waren, kwam hij weer goed in zijn geld te zitten.”

(Zie ook Frivolous Fragments)

2 gedachtes over “Slimme schilder

  1. 🙂 !!!
    ah voilà! de goede Gregorius Beerings had duidelijk het gat in de markt ontdekt

    & bij Michelangelo ziet het er wel erg grijs uit, ja. En bovendien mèt menschen.

  2. Kleine hype in Rome ca. 1555, jammer dat er geen schilderijtjes bewaard zijn. Schilders haalden wel meer van die grappen uit, Van Mander vertelt ergens over een schilderij waarop de apostelen met elkaar aan het vechten zijn :-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s