Omgang met een filosoof

J.-J. Rousseau

Grote goden, dit is het Jean-Jacques Rousseaujaar, lees ik op de Pléiade-website: Né en 1712 à Genève,  l’auteur du Contrat social et des Confessions aurait eu 300 ans le 28 juin. Ik schreef als studente filosofie een eindverhandeling over het Discours sur l’origine et les fondements de l’inégalité parmi les hommes, las en passant alle werken van de horlogemakerszoon en kreeg een onuitroeibare hekel aan de man. Als ik een ding onthouden heb, dan dit: wie de nobele wilde wil hebben, mag hem houden.
Hoe anders moet het geweest zijn voor filosofe Ann Meskens, die Montaigne als onderwerp koos en, naar eigen zeggen, al lezend en schrijvend steeds blijer werd.

Laat ik me dit jaar maar concentreren op iemand die honderdvijftig jaar geleden geboren werd in de Sint-Paulusstraat in Antwerpen: un matin de Mai, à la marée haute – de onvolprezen dichter Max Elskamp.

2 gedachtes over “Omgang met een filosoof

 1. Het kan dan een onaangename man geweest zijn, maar beroemd werd hij wél. Ik bezit een, denk ik, waardevolle complete uitgave in 34 delen, elk in leder ingebonden van J.J.Rousseau, uitgave begonnen in 1782 in Geneve, en over andere steden heen, beëindigd in Parijs, in 1791. Ik lees er toch af en toe graag in, o.a. zijn Dictionnaire de Musique, door weinigen gekend.
  Misschien interessant voor u om te weten.
  Ik heb in Nieuwmoer vorig jaar bij Fons Buyens een lezing van U, samen met De Heer Grieten gehoord, heel interessant, o.a. over ‘ Het huis van de Liefde’ (de la Charité) ooit bestaan in het Antwerpen van toen. Ik ben al heel lang bevriend met Petra Maclot. Vriendelijke groetjes.
  Lieve Vandermeulen.

 2. Dag Mevrouw,
  Ik herinner me dat we toen achteraf nog wat gepraat hebben. Fijn dat u eens rondkijkt op de blog. Uw editie van Rousseau klinkt verleidelijk, en inderdaad, muziek speelde een grote rol in zijn leven, ik begin plotseling te twijfelen of ik de Dictionnaire ooit in handen heb gehad. Zelf zou ik lezers nog steeds Les Confessions durven aanraden, vol irritante passages maar wel een goed tijdsbeeld…
  Het Huis van de Liefde interesseert veel mensen die ons Rockoxboek kennen, het is ook een fascinerend gegeven, alleen jammer dat er zo weinig concreets over te vinden is; mensen die ertoe behoorden gingen er niet mee te koop lopen, het waren gevaarlijke tijden.
  Ik wens u een fijne week,
  Met vriendelijke groet,
  Leen Huet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s