Rockox op Lichtmis

P.P. Rubens, De Opdracht in de tempel, kathedraal, Antwerpen

“Op 7 september 1611 bestelde Rockox als voorzitter van de Kolveniersgilde een drieluik bij Pieter-Paul Rubens. De Kruisafneming was bestemd voor het altaar van de gilde in de kathedraal en bepaalt nog altijd mee de uitstraling van Antwerpen. Was de Kruisoprichting in de Sint-Walburgiskerk een kolkend tafereel vol wrede Sturm und Drang, hier toonde Rubens al zijn talent in de uitbeelding van ingetogenheid.[…] De patroonheilige van de Kolveniersgilde was Sint-Christoffel, een legendarische heilige wiens naam drager van Christus betekent. Daarom toonde Rubens op elk paneel hoe Christus gedragen werd. Links schilderde hij de ontmoeting tussen Maria en Elisabeth, daar draagt Maria het kind in zich – de Nederlandse kunstcriticus Conrad Busken Huet noemde dit de mooiste afbeelding van een zwangere vrouw in de kunstgeschiedenis. Rechts houdt de oude priester Simeon de baby in zijn armen bij de opdracht in de tempel.[ …] Rubens beeldde burgemeester Rockox ontspannen glimlachend achter Simeon af. ” In profiel, zoals de personages op Rockox’ geliefde antieke munten. Het tafereel herinnerde de eerste toeschouwers misschien nog aan Rockox’ lidmaatschap van de prestigieuze Besnijdenisgilde van de kathedraal, vermits Christus’ besnijdenis gewoonlijk ook in een tempel, met een priester erbij, werd voorgesteld.

L. Huet en J. Grieten, Nicolaas Rockox 1560-1640. Burgemeester van de Gouden Eeuw, Antwerpen, 2010, p. 190-191.

4 gedachtes over “Rockox op Lichtmis

 1. Ik lees met veel plezier je blog. Ik zelf heb economie studeerd en ik heb ook een groot belang aan geschiedenis. Op duitse blog-zijden heb ik geen geschiedenis-blog ontdeckt met een vergelijkbare qualiteit. In mijn blog komen er enkele punten van geschiedenis voor (bijvoorbeeld de slacht van Worringen 1288 of de kongres van wenen 1815), maar de grootste deel van mijn blog zijn dagboek en verhaaltjes. Hoewel ik niet zo veel detail kennis heb in geschiedenis en hoewel mijn kennis van de nederlandse taal beperkt is wil ik graag mijn reacties plaatsen. Bijvoorbeeld ken ik niet Rob Delsing, maar de dialoog vind ich prachtig.

  Groeten uit Duitsland
  Dieter

 2. Dank u, Dieter! Rob Delsing is een personage uit “Pieter Bas” van Godfried Bomans, een geestig boek waarvan mijn vrienden en ik erg hielden als tieners. Als u het ergens in een boekhandel vindt, moet u het zeker eens bekijken.
  Ik vond uw Keulse geboden erg grappig – de taal klonk ook vrij vertrouwd. “Het is wat het is”, dat zeggen wij hier ook,
  Vriendelijke groet,
  Leen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s