
Volgende week, op 1 maart, gaat de voorstelling ‘Jeanne’ in première. U begrijpt dat het mij duizelde, toen componist Willem Ceuleers mij bovenstaande partituur bezorgde. Christine de Pisan was de eerste tijdgenote die een gedicht over Jeanne schreef – het was tevens haar laatste gedicht.
Meer over Jeanne vindt u hier, hier en hier. Beluister hier het interview over Jeanne in Interne keuken van Radio 1. En dan is er nog dit.
Info en tickets: www.polyfoon.be
Boeiend gesprek in Interne Keuken.
Hartelijk dank, Emile. Ja, die tomatensoep maakte de tongen los 🙂
Het was zeer interessant, heb er met plezier en bewondering naar geluisterd!
J
een illuster gezelschap, op die partituur
Daarom begonnen mijn knieën te knikken, toen ik dit onder ogen kreeg.
@Johan: Dank je!
Ik heb even een stukje naar de uitzending “Interne Keuken” geluistert. Klinkt interessant. Leen Huet in de Radio !!! Ik hoop dat thuis de Podcast op Radio 1 – BE – op het Internet-Radio verkrijbaar is. Dan wil ik naar de compleete uitzending luisteren. Jeanne d’Arc is voor mei overigens een van de grootste persoonlijkheiden in de franse geschiedenis. Het ist onvoorstelbaar hoe een klein meisje van 20 jaaren aan de kop van een leger gestonden heeft. En hoe de troepen mat haar slachten gewonnen hebben.
Groeten uit Bonn
Dieter
Dat is zo, Dieter – er is daar iets onvoorstelbaars gebeurd. Zij moet ongelooflijk overtuigend en charismatisch zijn geweest, ze gaf de totaal gedemoraliseerde Fransen opnieuw hoop en ze veranderde de vastgeroeste strategie van het leger. Wonderlijk!
Ik heb net naar de podcast op Radio 1 – BE – geluistert. Het was een mooie ervaring naar het interview te luisteren. Leen Huet in de radio !!!! Allgemeen luister ik graag naar podcasts omdat ik meer attentie heb als waneer ik alleen boeken lees. Het was ook mooi als interview gemaakt. In Duitsland heb ik op de omroep “Deutschlandfunk” een bijdrage over Jeanne d’Arc niet als interview maar als essay gehoord. Het interview met je was makkelijker te hooren. Een beetje was ik verwonderd dat ze als heks in 1431 in Rouen verbrand werd. Vandaag heb ik in mijn blog over Katharina Henot geschrijven, die ook als heks in 1627 gedood werd. In Köln hebben eerst na 1627 heksenvervolgingen begonnen. Is er een zo groot tijdeelijke verschil bij de heksenvervolgingen in Europa ?
Groeten uit Bonn
Dieter
Ik ben geen specialist inzake heksenvervolging, maar had altijd de indruk dat de zeventiende eeuw de ‘topperiode’ was voor deze vorm van vervolging, vaak gebaseerd op nijdige verklikking en afrekeningen tussen burgers. Ik weet dat in Antwerpen in de geschiedenis slechts één heks is verbrand, in 1603. Het stadsbestuur stond er weigerachtig tegenover de doodstraf voor hekserij, hoewel ‘heksen’ en ‘magiërs’ wel gegeseld of verbannen werden.