Oude bekende

John Bellocq, Storyville, ca. 1912

 Deze foto van John Bellocq zag ik enkele jaren geleden voor het eerst in The World of Interiors. Er ging toen een belletje tinkelen. Bellocq fotografeerde prostituées in de wijk Storyville van  New Orleans – hij stond ook model voor de fotograaf in Louis Malles troebele film Pretty Baby. De ontspannen sfeer in dit portret vond ik, gezien de niet al te rooskleurige context, wel mooi, en de kousen en schoenen zouden opnieuw modieus kunnen zijn – maar let u vooral op wat er op de onderste plank van de bijzettafel staat. Miniatuurmeubeltjes gemaakt uit veren. Het Antwerpse Volkskundemuseum, waar we toen een tentoonstelling voorbereidden, bezat ook zo’n mysterieus ameublementje. Cadeautje van zeemannen voor hun vriendinnen aan de wal, leerden we toen.

(Foto via How To Be A Retronaut)

2 gedachtes over “Oude bekende

 1. Het foto herinnert mei een beetje aan de schildereien van Toulouse-Lautrec. De vrouw is niet weerzinwekkend en van een menselijke zijde gefotografeerd. In zijn detectiefromanen schrijft Jacques Berndorf (zijn detectiefrromanen speelen in de “Eifel”) ook over prostituées vanuit hun menselijke zijde. Net zo als op het foto van Bellocq.

  Groeten uit Bonn
  Dieter

  1. Inderdaad, Dieter, Toulouse-Lautrec, daar herinnert dit portret aan – en dank je voor de tip over Jacques Berndorf, een auteur die ik niet kende.
   Groet uit Leuven,
   Leen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s