Back to basics

Sir Arthur Conan Doyle

‘My dear fellow,’ said Sherlock Holmes, as we sat on either side of the fire in his lodgings at Baker Street, ‘life is infinitely stranger than anything which the mind of man could invent. We would not dare to conceive the things which are mere commonplaces of existence. If we could fly out of that window hand in hand, hover over this great city, gently remove the roofs, and peep in at the queer things which are going on, the strange coincidences, the plannings, the cross-purposes, the wonderful chains of events, working through generations, and leading to the most outré results, it would make all fiction with its conventionalities and foreseen conclusions most stale and unprofitable.’
‘And yet I am not convinced of it,’ I answered. ‘The cases which come to light in the papers are, as a rule, bald enough, and vulgar enough. We have in our police reports realism pushed to its extreme limits, and yet the result is, it must be confessed, neither fascinating nor artistic.’

Het doet plezier, Holmes en Watson aan te treffen terwijl ze zich verdiepen in esthestische vragen over de waarde van het realisme. En dat idee, over een stad zweven, alles in ogenschouw nemen en tegelijkertijd doorgronden, dat spreekt vermoedelijk iedere schrijver aan.

Sir Arthur Conan Doyle, A Case of Identity, in The Adventures of Sherlock Holmes, Laurel Press, Londen, 1987, p. 47.

2 gedachtes over “Back to basics

 1. Goede avond Leen,

  Ik heb bijna alle detectieveromanen van Sherlock Holmes gelezen en hij is een van mijn favoriete detectiveromanen. Ik ben gefascineerd voor het logische denken dat benut word om de moordenaar op te vinden. Deze philsophische passages ken ik niet en ik vind ze prachtig.

  Groeten uit Bonn
  Dieter

  1. Ik zat te bladeren in het enige boek dat ik heb van Sherlock Holmes en mijn oog viel hierop; ik was ook blij met deze vondst. In mijn boek is Watson al getrouwd en komt hij enkel nog op bezoek in Baker Street, het bevat dus een latere reeks verhalen. Conan Doyle zelf lijkt me een erg vreemde snuiter …
   Groeten uit Leuven,
   Leen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s