Sherlock

Twee weken geleden gebeurde er iets ongehoords. Ik zonk neer in de sofa voor de televisie, gewapend met chips en een glas wijn, zoals steeds bereid om het na wat zappen op te geven en naar een boek te grijpen of alsnog een avondwandeling te maken. Toen greep iets mijn aandacht. En meer aandacht. En ik raakte in de ban van het verhaal, de personages, de montage, de decors, de sfeer. Wat ik niet meer verwacht had, vond plaats – ik werd betoverd door een aflevering van een tv-reeks, zoals niet meer voorgevallen was sinds ik, eeuwen geleden, voor het eerst Morse zag. Maar dit keer was het beter. Sherlock. Met Benedict Cumberbatch. En jukbeenderen. En doordringende blikken. En vernietigende opmerkingen, en de klassieke geheugentechniek van renaissance-magiërs. Vorige week zaterdag hoopte ik vurig op een nieuwe aflevering, maar die werd vervangen door een voetbalwedstrijd. Eén intelligente man inruilen voor tweeëntwintig sjotters, not my idea of a good deal. Tot vanochtend hoopte ik dan eindelijk een nieuwe aflevering te kunnen zien, maar eens te meer wordt Sherlock afgevoerd, ditmaal voor drama over de Ronde, nota bene een privé-feestje. En zo blijft het genot stevig verankerd in de toekomst.

12 gedachtes over “Sherlock

  1. Morse blijft natuurlijk een mijlpaal. En Lewis, met assistent James Hathaway, mag er ook zijn. Het was alleszins geleden van de eerste keren dat Ik Morse zag, dat ik nog zoveel plezier heb beleefd aan de televisie. Sherlock gaat nog een stap verder in een richting die me blijkbaar bevalt.

 1. Ik zag al eens – ‘toevallig’ – een aflevering en was toen ook méé. Maar daarna is Sherlock in de vergeethoek geraakt. Ik zal er, door u op geattendeerd, opnieuw aandacht aan schenken.

  1. Misschien ook een goede gelegenheid om die oude Conan Doyle verhalen nog eens na te lezen. De aflevering die ik zag was The Hound of The Baskervilles.

 2. Ik had het zelfde gevoel als u : de hele week uitkijken, en dan is het voetbal…weer een week wachten, en dan is het wielrennen…
  Het is ongeveer het enige dat het TV kijken waard is.
  Volgende aflevering is “The Reichenberg Fall”, waar SH al dan niet definitief (?) verdwijnt. conan doyle wou hem kwijt, maar het publiek besliste er anders over…
  Mocht u de kans krijgen om de eerste serie te zien, zeker doen (The Hound of the Baskervilles was de tweede aflevering uit de tweede serie).
  Het is een ongelofelijke adaptatie van Victoriaanse spektakellectuur naar 21e eeuwse TV, zonder dat het opvalt. Zelfs een ingenieus gebruik van GSM’s etc. en prachtige vertolkingen.
  Er is in elk geval stof genoeg voor een zo uitgebreide reeks als “Morse”, laat ons hopen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s