Heiligen en begijnen

De tekeningen van AMVK in het Turnhoutse begijnhof (foto Frederik Beyens)

“Het is een mooie poort.”

In de saaie straat viel het poortgebouw op. Klassieke, breed uitgezette lijnen, een nis met een borstbeeld, symmetrie, leistenen en kasseien – al de elementen die dienst kunnen doen als tijdmachine en Belgen terugvoeren naar de tijd van waarin de laatste glans van de gouden eeuw wegdeemsterde, Rubens en Van Dyck al tachtig jaar dood waren en iedereen die vijf goudstukken bezat zich schikte in een bestaan als rentenier. Twee vergulde bollen bekroonden het dak en voerden de geest zacht naar de gedachte aan landhuizen in Frankrijk.

Door de halfgeopende groene poort keken we naar binnen. Een ovaal van huizen rond een parkje, waarin een soort Golgotha oprees, bekroond met een kruisbeeld.

We betraden het begijnhof. Is er iets gewoners dan een begijnhof? ‘Begijntjes en kwezelkens dansen niet,’ zongen wij als kinderen, er waren begijnhoven in alle omliggende stadjes (hoewel nog slechts een of twee begijnen) en uit verveling las je in de zomervakantie wel eens ‘De zeer schone uren van juffrouw Symforosa, begijntje’, de novelle van Felix Timmermans. Lezen gold overigens ook als een kwezelachtige activiteit, in sommige kringen.

Een fragment uit het verhaal Genius Loci, dat ik schreef bij Anne-Mie Van Kerckhovens tekeningenreeks Heiligen en Begijnen, nu te bezichtigen in huisje 21a van het Turnhoutse begijnhof.

Het boek met de tekeningen en de verhalen wordt morgen voorgesteld in de Meerloop in het Begijnhof. Allen hartelijk welkom!

(Het boek, gedrukt in een oplage van 500 exemplaren, is te koop in de Warande in Turnhout, boekhandel Copyright in Antwerpen, de boekhandel van het Museum Aan de Stroom in Antwerpen en in Kunstmuseum aan Zee in Oostende.)

12 gedachtes over “Heiligen en begijnen

  1. Ai, nu zit ik te dubben. ‘Symforosa’ heb ik meerdere keren gelezen, dus vervelend was het allerminst. Die verveling duidt meer op lamlendige zomermiddagen …

  1. Dank je Stijn, maar niet te vroeg oordelen: je hebt het hele verhaal nog niet gelezen. Als je kunt, bezoek AMVK’s werk in het begijnhof en het H. Graf. Of de grote tentoonstelling in Oostende.

 1. Dag Leen,
  op je blog heb ik gezien dat je een hele boel van boeken geschreven heeft zo als bijvoorbeeld “Eenoog”, de Rockox-biografie of “Mijn Belgie”. Je stijl is schitternd – daar ben ik zelf zo verwijderd als de aard van de maan. Nu holper ik nog over Yourcenar – omdat ik met de tuin, de uitleg van de belasting en de verjaardag van ons klein meisje te doen heb. Daarna will ik een van je werken lezen ….

  Greoten uit Bonn
  Dieter

  1. Dank je Dieter! Dat doet me plezier. ‘Mijn België’ is een persoonlijk woordenboek over België, Eenoog is een roman die zich grotendeels in Florence afspeelt (met een erg Belgisch hoofdpersonage) en de Rockox-biografie geeft een beeld van Antwerpen tussen 1560 en 1640 …Een heel programma :-).
   Een prettig weekeinde toegewenst,
   Leen

 2. Uw Rockoxboek is een van de beste boeken die ik de laatste jaren heb gelezen. Een erg levendig en positief beeld van Antwerpen in moeilijke jaren. De blijde intrede van Ferdinand in 1635 kon ik mij zo voorstellen, omdat ik die straten goed ken, maar het is wel moeilijk om nu daar die grote feestelijkheden in te beelden. Fantastisch werk! Nu liggen de brieven van Rubens naast mij…
  J

  1. Ah, Rubens, de trotse zakenman van zijn eigen talent: ik wens u veel leesplezier in het gezelschap van die markante Antwerpenaar! Toevallig heb ik gisteren nog even over zijn prijslijst gesproken (die vindt u ook in het boek). L

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s