Een dienaar

Hans Holbein, Portret van Thomas Cromwell, Frick Collection, New York

Historici hebben veel kwaads te vertellen over Thomas Cromwell; maar in de romans van Hilary Mantel vind ik hem, tot mijn eigen verbazing, uitstekend gezelschap. Begonnen als de zoon van een dronken smid, later de machtigste dienaar van de koning van Engeland; bijna volkomen zelfbeheersing; intelligentie, altijd gericht op praktische doeleinden; subliem observatievermogen. Bladzijde na bladzijde wil ik omslaan, om dat observatievermogen maar aan het werk te zien. En dan stuit ik op onvergetelijke zinnen als deze, wanneer Cromwell terloops twee collega-ambtenaren analyseert. “Troubled men both, he thinks, Wriothesley and Riche, and alike in some ways, sidling around the peripheries of their own souls, tapping at the walls: oh, what is that hollow sound?” Een betere beschrijving van doorsnee-carrièristen zal men niet snel aantreffen.

H. Mantel, Bring Up the Bodies, New York, 2012.

4 gedachtes over “Een dienaar

 1. Fascinerend, een half millennium geleden, en toepasbaar op nu. Is dit een citaat van Cromwell zelf, of in zijn mond gelegd door H.Mantel. De precisie schilderijen van Holbein, de secularisatie van de kunst van de “Vlaamse Primitieven” is heerlijk.

  1. Mantel legt hem dit in de mond, ik geloof dat de historische Cromwell als ambtenaar niet meer dan juridische documenten heeft achtergelaten. Ze heeft met hem een fantastisch en fascinerend mannelijk personage geschapen. Zijn verhaal begint in ‘Wolf Hall’, nu is er dan deel twee, ‘Bring Up the Bodies’.
   Ja, Holbein was een genadeloze portrettist. Een soort Lucian Freud avant la lettre.

 2. Thomas Cromwell komt ook in de boeken van C.J. Sansom als een interessant personage naar voor. Wanneer hij een katholieke monnik in gebed geknield voor een crucifix ziet, ‘citeert’ hoofdpersonage Shardlake de woorden van Cromwell: ‘Men should not worship a piece of wood.’
  (uit C.J. Sansom’s roman ‘Dissolution’)

  1. Aha, dank voor de tip Nic. Persoonlijk ben ik niet erg te vinden voor iconoclasme en de puriteinse iconoclastische neigingen van de hervormers, maar dat is een lang verhaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s