Zomaar

G.B. Tiepolo, Sara en de engel, Palazzo Patriarcale, Udine, 1726-1728

Rusteloos sla ik zomaar een boek open en vind dit:
“Geen van de oude meesters leent zich minder voor een psychologische of dramatische reconstructie dan Tiepolo. Geen spoor van een ‘strijd met de demon’. Zijn tijdgenoten hebben geen enkel aanknopingspunt achtergelaten dat toegang biedt tot zijn geest en zijn gemoedstoestand. En we kunnen ook niet zeggen dat hij zo ongrijpbaar was door gebrek aan getuigenissen. Integendeel, zodra er over de toenmalige schilderkunst werd geschreven, ging het vaak over Tiepolo. Maar steevast om op zijn roem en zijn virtuositeit te wijzen. Zijn persoon trok in geen enkel opzicht de aandacht. Ook zijn er geen anekdotes of veelzeggende voorvallen overgeleverd die zijn leven markeerden. Alles leek op rolletjes te lopen, er was een onafgebroken reeks opdrachten, en altijd de druk om op tijd klaar te zijn, of minstens niet al te laat.”
Ik zal van dit boek houden, vermoed ik. Vermits ik op die eerste bladzijden ook al mijn lievelingsterm sprezzatura aantref, en mijn oude beursverstrekker Roberto Longhi. En de betoverende Tiepolo’s van Würzburg.

R. Calasso, Het roze van Tiepolo, uit het Italiaans vertaald door E. Van der Pluijm, Amsterdam, 2010, p. 17.

4 gedachtes over “Zomaar

 1. Goede avond Leen,
  Tiepolo is in het kasteel van Würzburg te zien ? Würzburg is een beetje ver van ons thuis. Maar ik moet dus bijvoorbeeld nog eens kasteelen zo als in Brühl bezoeken. Misschien kan men daar ook naar schilderers uit Italie kijken. Tiepolo is soms erg bekend. De schilderij “Sara en de engel” vind ik prachtig. Wie was Sara ? Uit het oude / nieuwe testament ? Griekse mythologie ? Roomse mythologie ?

  Prettig avond
  Dierter

  1. Heel beroemde Tiepolo’s in de Residenz van Würzburg Dieter, besteld door bisschop von Greiffenklau. “Sara en de engel” frappeerde mij ook – in het Oude Testament is Sara de vrouw van Abraham, zij blijven kinderloos. Wanneer zij hoogbejaard zijn, ontvangen ze het bezoek van engelen die hun de geboorte van een kind aankondigen. Sara moet hier hartelijk om lachen. Negen maanden later wordt ze de moeder van Isaak … Een mooi verhaal, en een mooi beeld, die lachende oude dame in achttiende-eeuws kostuum.

   1. Goede avond Leen,
    beste dank voor het mooie verhaal. Ik heb de ogen iets geopend Op je blog krijg ik vele ideen voor mijn eigen blog. Zo heb ik het laatst een sculptuur van de Pallas Athene in de “Hofgarten” in Bonn gezien. Helaas is op dit moment een bouwplaats dichtbij zo dat ik het niet gefotografeerd krijg om iets over die figuur uit de griekse mythologie in mijn blog te schrijven. Kerken, schliderijen, sculpturen: net als iji moet ik in de buurt (Würzburg is natuurlijk niet in de buurt) precies kijken om all die oude dingen te zien.

    Prettige avond
    Dieter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s