Het schoentje van Cyann

Cyann-1Voor mijn reeks Heldinnen in Stripgids bracht ik een dag door met Cyann, een stoere ruimtereizigster gecreëerd door François Bourgeon en Claude Lacroix. In het eerste album van de cyclus is Cyann de troonopvolgster van een verre planeet, een verwend nest en een vrolijke verleidster. In haar kringen is het usance om slechts enkele vernuftig samengeknoopte sluiers te dragen. Mij amuseerde het feit dat de tekenaars haar futuristische ensembles completeerden met schoentjes van onvervalste achttiende-eeuwse snit.

4 gedachtes over “Het schoentje van Cyann

 1. Goede avond Leen,
  ik denk dat stripverhaaltjes in Belgie verspreider zijn dan in Duitsland. Erg bekend is in Duitsland Tintin. Interessant vond ik ook Dulle Griet als strip-video op youtube.

  Prettige avond
  Dieter

  1. Bourgeon is bij ons een erg geliefde Franse striptekenaar, Dieter. In Leuven zijn er twee uitstekende stripwinkels, we kunnen de laatste ontwikkelingen goed volgen. Nu je het zegt, ik ken eigenlijk geen Duitse strips?
   Een mooie dag toegewenst
   Leen

 2. Ik ken het personage niet, noch de stripreeks, maar is uw beschrijving
  “de troonopvolgster van een verre planeet, een verwend nest en een vrolijke verleidster”. niet passend voor een 18e eeuwse aristocrate, dus een vrolijk rococo-schoentje is niet misplaatst 😉

  Wat strips betreft, soms heb ik de indruk dat strips iets zijn, zoals miniatuurtreintjes, vroeger speelgoed en tijdverdrijf voor kinderen, nu meer en meer gegeerd bestudeerd en gemaakt voor volwassenen. Of is mijn ‘buikgevoel’ verkeerd…

  Groet,

  J

  1. Uw gevoel wijst de juiste richting, denk ik, ik zou Cyann zeker geen kinderstrip noemen. (Hoewel haar verhaal zich ver in de toekomst afspeelt, zijn er nog meer terloopse verwijzingen naar het klassieke Frankrijk te sprokkelen.) En strips als Maus of de oorlogsverhalen van Jacques Tardi zijn duidelijk bedoeld voor ‘gevormde lezers’, zoals dat vroeger heette. Succes met de Charlesville!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s