De listenrijke

Wonderlijk goedgekozen beelden, vaak, in de Ilias. Dit, bijvoorbeeld, over de welsprekendheid van Odysseus:

Maar toen de sluwe Odysseus opsprong,
bleef hij een tijdlang stil, hij keek omlaag,
de ogen strak gevestigd op de grond.
En hij bewoog zijn scepter niet, naar voor
noch achter, maar hij hield hem vast omklemd
als iemand die niets wist te zeggen.
Je zou haast denken dat hij knorrig mokte
of simpelweg onnozel was. Maar liet hij
zijn diepe stem opklinken uit zijn borst,
woorden als vlokken sneeuw in wintertijd,
dan kon geen sterveling wedijveren
met Odysseus. Van toen af keken wij
niet zo verbaasd meer op bij zijn verschijning.

Schitterend, die vergelijking van overtuigende, ja manipulatieve woorden met een sneeuwvlaag die de toehoorders het zicht beneemt.

(Uit boek 3, vertaling door P. Lateur.)

2 gedachtes over “De listenrijke

 1. Dag Leen,
  In de griekse mythologie ben ik ontzettend slecht. De veroorzaking door de belezen meisjes in Gilmore Girls vind ik leuk Ilias op nieuw te lezen. Helaas levert mijn omgeving meer veroorzakingen iets over de roomse tijd te schrijven dan over die griekse tijd. Zo zijn er vlak bij de Rijn gravsteenen uit de roomse tijd geplaatst en in het rooms-germaans museum im Köln kan je bijvoorbeeld op het mosaik van Dionysos kijken. Ons groot dochtertje heeft drie boeken over griekse mythologie in hun regal staan. Omdat geen veroorzakkingen ontstaan vind je alleen een keer iets over griekse mythologie in mijn blog (Pallas Athene). De schilderijen over Briseis vind ik prachtig. Misschien kloppt de naardering aan de griekse mythologie over schilderijen.

  Beste groeten uit een koud Bonn
  Dieter

  1. Ja, Pallas Athene heb ik gezien op je blog Dieter; ze speelt een belangrijke rol in de Ilias, ze neemt echt deel aan de strijd tussen Grieken en Trojanen, moedigt de krijgers aan in de eerste linie enz. Het Dionysosmozaïek uit Keulen ken ik niet, Dionysos is een heel vreemde god en heeft bij Nietzsche ook sporen nagelaten (de tegenstelling Apollo/Dionysos; diezelfde tegenstelling in ‘Dood in Venetië’ van Thomas Mann). Het schilderij van Tiepolo vond ik ook erg mooi, hoe Agamemnon daar dreigend staat en zij bijna als offer naar hem wordt gebracht – terwijl Agamemnons blote arm hem ook weer kwetsbaar maakt.
   groet uit koud en zonnig Leuven,
   Leen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s