Het woud van spreekwoorden

Als die pere rijp is, so valtse geerne inden drec.
Beter is een diet heeft ghesien / dan van hooren seggen tien.
Boomen wter aerden lieghen.
Beteren als jonghe wolven.
Die catte is geerne daermense strijct.
Die hem selve ketelt die mach lachen als hij wilt.
Hij is so willecom als den eersten dach in den vasten.
Smits kinderen sijn der voncken gewoon.

Gisteren vatte ik sympathie op voor de minderbroeder Tacitus Nicolaus Zegerus (Claes Zegers, +1559), die rondliep in Brussel, Antwerpen, Amsterdam en Leuven, genoot van pittige zegswijzen die hij links en rechts hoorde en daar in zijn vrije uren een boekje van maakte. Proverbia teutonica. Het rolde in Antwerpen zesmaal van de persen tussen 1551 en 1571, een verdiend succes.

Ik vond zelfs een spreekwoord dat helemaal bij mijn aanslepende sinusitis paste. Die te seer snut die bloet die neuse. En zo zit men dan breed glimlachend in de bibliotheek.

4 gedachtes over “Het woud van spreekwoorden

    1. Ja, ik vond die ook bijzonder grappig.
      En wat te denken van deze: “Tis beter dat die kinderen schreyen dan alle menschen”? Tikje griezelig, en in tegenstelling tot de andere spreekwoorden in het boek niet meer denkbaar op de lippen van mensen in 2013.

    1. Beteren als jonge wolven? Door namelijk doortrapte oude wolven te worden. Sommige in het boekje vind ik ook onbegrijpelijk, en T.N. Zegerus gaf er ook Latijnse en Griekse uitdrukkingen bij ter verklaring, dus ook voor tijdgenoten zal niet alles kristalhelder zijn geweest. Smids kinderen zijn de vonken gewoon, dat vind ik wel een mooie. Dank voor de wens, het gaat op en af :-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s