4 gedachtes over “Chopine

  1. Prachtig, vrouwen die letterlijk op een voetstuk staan! De dame in het midden doet denken aan de centrale figuur op een schilderij dat nu in het Rockoxhuis hangt, een doek van Lucas van Valckenborch uit dezelfde periode, met twee dames op een vismarkt. De sokkels zijn daar niet te zien, maar misschien was dit schoeisel voor de wekelijkse boodschappen minder gemakkelijk.

    1. Misschien wende men er snel aan – en de toestand van de straten noopte er misschien ook toe om op een voetstukje rond te wandelen. Dat vismarktschilderij ‘in de sneeuw’ is prachtig, alsof je een kijkje neemt in 17de-eeuws Antwerpen.

    1. Prachtig, en het wordt duidelijk waarom de draagsters dan door twee dienaressen moesten worden ondersteund. Er is geloof ik nog een rood Venetiaans paar bewaard, nog hoger. Bescheidener versies werden zelfs aan het strenge Spaanse hof gedragen; koning Filips II bemoeide zich met de kleding van zijn dochters; zo verzocht hij infanta Isabella – de latere aartshertogin – om niet te hoge schoenen te dragen. In elk geval weten we nu waarom sommige vrouwen op de Italiaanse portretten van Rubens en zo ongewoon rijzig uitzagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s