Chateaubriand in Windsor

J. Zoffany, Koning George III (1779), Royal Collection, Verenigd Koninkrijk
J. Zoffany, Koning George III (1779), Royal Collection, Verenigd Koninkrijk

“George III overleefde M. Pitt, maar hij verloor zijn verstand en zijn gezichtsvermogen. Elke zitting, bij de opening van het Parlement, lazen de ministers aan de stille en ontroerde Kamers het gezondheidsbulletin van de koning voor. Op een dag ging ik Windsor bezoeken: voor een paar shillings kreeg ik een conciërge zover dat hij me verstopte, zodat ik de koning kon zien. De monarch verscheen, met witte haren en blind, zwervend als Koning Lear door zijn paleizen, met zijn handen de muren van de zalen aftastend. Hij ging zitten voor een piano waarvan hij de plaats kende en speelde enkele stukken uit een sonate van Haendel: het was een mooi einde van het oude Engeland. Old England!”

2 gedachtes over “Chateaubriand in Windsor

  1. Dag Leen,
    hoe de toeval het wil, lees ik nu de memoires van Chateaubriand. Omdat ik nu de zijde 183 van 745 bereikt heb, is Chateaubriand nog niet in Engeland aangekomen. Met hoge spanning heb ik de tijd van de franse revolutie gelezen, ook zijn reise naar Amerika. Chateaubriand beschrijft prachtig wat in zijn tijd rond de wereld gebeurd is.

    Prettige dag uit een boeiend warm Bonn
    Dieter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s