Mogelijk

Carpaccio, Augustinus in zijn studeerkamer, Scuola di S. Giorgio degli Schiavoni, Venetië
Carpaccio, Augustinus in zijn studeerkamer, Scuola di S. Giorgio degli Schiavoni, Venetië

Mijn ouderwetse agenda leert me dat het de feestdag is van een belangrijke schrijver uit de Oudheid: Augustinus, de Algerijn uit Hippo. En in een boekje met citaten uit zijn baanbrekende, Proustiaanse Bekentenissen, lees ik: “Nadat ik er eenmaal een gezondere kijk op had gekregen, kon ik niet anders meer dan tot de conclusie komen dat het hogere dan misschien wel beter is dan het lagere, maar dat de combinatie van het hogere en het lagere weer beter is dan het hogere alleen.”
Dat geeft een soort moed.

Augustinus, Belijdenissen, tekstkeuze door C. White, Baarn, 2001, p. 49.
(Zeshonderdste bericht. Die stoel, dat boekenrek. Dat hondje.)

11 gedachtes over “Mogelijk

  1. prachtig! nu begrijp ik helemaal waarom hij zo populair is bij de mij frequenterende zusters, nee beter, bij de zusters die ik frequenteer.

    1. Ah, die zusters! Wel, volgens wat ik van hem gelezen heb (niet veel), was hij een schrijver die emotioneel even diep kon graven als Proust. En een interessant leven, natuurlijk. Goede reden ook om nog eens naar Venetië te gaan. Ooit stond ik in de Scuola rond te kijken…

    1. Wel, de titel van het citaat is ‘Kwaad bestaat niet’ en ik weet niet of die titel van Augustinus afkomstig is of van de samenstelster. En het hele citaat lijkt erop te wijzen dat Augustinus het heeft over natuurverschijnselen die door de mensen als slecht en hinderlijk worden beschouwd. Stormen, zeemonsters, ravijnen, droogte. Augustinus bekijkt het dan wat breder en zegt: “Het kan ons hinderen, maar het is niet slecht.” En dat breidt hij dan uit naar alles wat er in de wereld is, alle mensen bijvoorbeeld. Hij aanvaardt alles. Maar over het morele kwaad gaat het hier volgens mij niet. Want dat bestaat wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s