Moord in Brussel

A. van Dyck, P. de Jode, Geneviève d'Urfé, 1645
A. van Dyck, P. de Jode, Geneviève d’Urfé, 1645

Dit is ze dan, Geneviève d’Urfé, de vrouw om wie alles hoogstwaarschijnlijk draaide in de geruchtmakende moord op haar echtgenoot, hertog Charles-Alexander van Croy. Hij werd neergeschoten in zijn stadswoning op de avond van de negende november 1624 en vier dagen later begraven in de Kapellekerk. Ik verheug me erop om morgen de verschillende locaties van het gerechtelijk onderzoek te verkennen, de Ursulinenstraat waar het stadspaleis van de Croys stond, de Hoogstraat, de Sint-Annastraat bij de Zavel.

5 gedachtes over “Moord in Brussel

    1. On la nomme fille d’un marquis d’Urfé, conseiller du roi d’Espagne Philippe IV… Je crois que le nom n’est pas très courant? En secondes noces elle maria un cousin, un certain chevalier de Mailly.

  1. Hoe was de wandeling ? Ik moet bekennen nog nooit van deze dame gehoord te hebben. De geschiedenis van de Zuidelijke Nederlanden van na het 12 jarig bestand tot zo ongeveer de Franse tijd is bij mij onderbelicht. Ik probeer wat te lezen, maar “populair-wetenschappelijk” is er niet veel, denk ik. De Croÿ is natuurlijk een oude naam. Staat er iets online ?.

    1. Online weet ik niet (nog niet gekeken), het beste artikel is L. Galesloot, L’assassinat de Charles-Alexandre, Duc de Croy …, in Revue trimestrielle 39, 10 juli 1863, p. 69-108. Recenter leverde ook M. Thijs een goed overzicht van de zaak in De Brabantse Folklore nr 212, 1976, p. 345-386. De wandeling viel letterlijk in het water door heftige regen boven Brussel, ik keer later nog eens terug. Het blijft een troebele moordzaak, waarbij er iemand wel dertig jaar na datum op zijn sterfbed heeft bekend, maar die verdachte is op de dag na de moord door Geneviève d’Urfé het land uit gesmokkeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s