Gent & Granada

Gravensteen, Gent
Gravensteen, Gent

“De gebouwen van Gent riepen die van Granada in mijn herinnering, zonder de hemel van de Vega. Een grote stad, haast verstoken van inwoners, verlaten straten, kanalen even leeg als de straten… zesentwintig eilanden gevormd door die kanalen, niet bepaald die van Venetië, een enorme versterking uit de middeleeuwen, dat verving in Gent de wijk van de Zegris, de Duero en de Xenil, het Generalife en het Alhambra: mijn oude dromen, zie ik u ooit weer?”

Chateaubriand dwaalde door Gent in het voorjaar van 1815 en zag koning Lodewijk XVIII (Lowie Die Zwiet, volgens de Gentenaren, de vorst was zwaarlijvig) in zijn koets minzaam de hertog van Wellington toeknikken.

3 gedachtes over “Gent & Granada

  1. Dag Leen,

    Help me even om dit te begrijpen .26 eilanden enz….en zo verder.. Ik las Ch. , ik denk 40 jaar geleden, en herinner me niets meer wat dit betreft, een schande voor een gentenaar..jazeker Maar ik vertrouw op je deskundige toelichting .:)

    Willy Coolens Via ipad….de ex.atlas medewerker

    1. Beste Willy, Ik moet je vrees ik het antwoord schuldig blijven. Chateaubriand vergelijkt Gent met Granada, maar ook met Venetië: meende hij dat de stad, net als Venetië, op eilandjes in een lagune was gebouwd? Ik vermoed van wel. Hij beschrijft ook ergens hoe men in de Gentse kanalen een witte vis vangt, die dan smakelijk toebereid wordt opgediend in allerlei ‘guinguettes’. De foto plukte ik van een toeristische site, de fotograaf stond niet vermeld: een mooi beeld, het Steen langs het water gezien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s