Oud Antwerpen

Frans Van Kuyck, het uithangbord van huis De Zonnebloem in Oud Antwerpen
Frans Van Kuyck, het uithangbord van huis De Zonnebloem in Oud Antwerpen

Zijn er nog Wereldtentoonstellingen? Ik weet het niet. Ik hoor mijn ouders vertellen over de Expo in Brussel in 1958 en nu lees ik over Antwerpen 1894 – toen de Antwerpse burgers het idee opvatten om een ideaal zestiende-eeuws Antwerpen te tonen aan de internationale bezoekers. Disneyland en Bokrijk avant la lettre, maar o, wat zou ik er graag hebben rondgelopen, in dat decor van mijn geliefde schilders Quinten Metsys, Mayken Coecke, Pieter Bruegel en Jacob De Backer. En dan nog het liefst in flatterend historisch kostuum. Oud Antwerpen bleef bewaard in foto’s, teksten en aquarellen. Sommige gebouwen overleven in het Buitenland in Bornem en Mevrouw Mayer Van den Bergh liet de gevel van het huis dat ze huurde in Oud-Antwerpen opnieuw bouwen voor het museum dat ze later schonk aan de stad. Huize De Drie Koningen in de Lange Gasthuisstraat.

M. Rooses, F. Van Kuyck, De wijk Oud Antwerpen in de Wereldtentoonstelling van 1894, Antwerpen, 1896.

Zie ook: Retroscoop

4 gedachtes over “Oud Antwerpen

 1. Op de wereldtentoonstelling van Chicago in 1932 of 1934 was er nog een Oud-België (dit was blijkbaar een vaste inzending van België op wereldtentoonstellingen), maar op de Wereldtentoonstelling van New York in 1939 was er iets geheel anders, een strak modern gebouw van Henry van de Velde en Leon Stynen, wonderlijk genoeg is het niet afgebroken maar als school in Richmond, Virginia in de USA heropgebouwd, en onlangs gerestaureerd.
  Onvermoede Belgische erfstukken – ik had er tenminste nog niet van gehoord…
  Uit Wikipedia :
  Belgian Pavilion[edit]

  The Belgium Pavilion
  Another building saved from 1940 was the Belgian Building designed by Henry Van de Velde. It was awarded to Virginia Union University in Richmond, Virginia, and shipped to Richmond in 1941. The school still uses the building for its home basketball games.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s