Bavo

Bavo in de Sint-Bavokerk Boechout (Foto Vic Van Cutsem)
Bavo in de Sint-Bavokerk Boechout (Foto Vic Van Cutsem)

Lokale heiligen vind ik intussen charmantere vertegenwoordigers van de Europese gedachte dan menig Europees politicus. En natuurlijk hoorde ik Sint-Bavo en zijn feestdag Bamis al menigmaal vermelden, maar wat voor iemand hij mocht geweest zijn, geen idee. Het internet leerde me dat hij er als edelman in de zevende eeuw wild op los leefde, zelfs dienaren verkocht als slaven; vervolgens kreeg hij berouw en werd  kluizenaar in een holle boom. Leven in een holle boom, dat klinkt goed. In de Sint-Bavokerk in Boechout viel de valk me op, op zijn roekeloos blote hand. Het beeld is moeilijk geplaatst, laat zich slecht fotograferen; de kunstgeschiedenis kent mooiere exemplaren van de patroon der valkeniers.

Geertgen van Sint-Jans, Bavo, Hermitage, Sint-Petersburg
Geertgen van Sint-Jans, Bavo, Hermitage, Sint-Petersburg

4 gedachtes over “Bavo

  1. Dag Leen,
    daar moet ik dus ook bij ons in het Rheinland kijken. Ik heb alleen naar de grote heiligen gekijken zo als Peter, Laurentius, Servatius, Georg, Jakob, … Vele kerken of kapellen zijn naar deze heiligen genoemd. Kleine heiligen specifiek voor ons Rheinland moet ik nog zoeken.

    Ik wens je nog een prettige dag
    Dieter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s