Bootje

Antonello da Messina, St Hieronymus in de woestijn, privé-collectie.
Antonello da Messina, St Hieronymus in de woestijn, privé-collectie.

Bootje glijdt voorbij. In een landschap. Op een schilderijtje van 14 op 19 cm. Gemaakt door Antonello da Messina. Rond 1460. Dat is de optische oogst van vandaag.

4 gedachtes over “Bootje

  1. Fascinerend detail inderdaad. Ja, bij de Oude Meesters kan men zich nog verlustigen in allerlei details. In voorstellingen van Hieronymus in zijn studeerkamer word ik altijd meer geboeid door de boeken dan door de heilige man zelf, vooral door hoe ze op de plank of in de kast uitgestald zijn : staand, liggend, met de rug naar buiten of zelfs met de rug naar de muur gekeerd!

    1. Ja, die prachtige studeerkamers met details van boeken, brieven, documenten, zegels…; gisteren zag ik in kmsk Brussel nog een mooie heilige-met-boekenplank van Barthélémy Van Eyck. Boeken in zijden omslagen ter bescherming. Voor die werken moet je alles wat je geleerd hebt weer half vergeten, om getroffen te worden door de vindingrijkheid van de meesters.

    1. Dit zou inderdaad een devotiepaneeltje geweest zijn, mee te dragen als een pocket in een leren omslag; vandaar dat Hieronymus nog maar amper te zien is. Zo fragiel, en toch is het er nog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s