In de toren van Babel

Pieter bruegel, Toren van Babel (detail), Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam
Pieter Bruegel, Toren van Babel (detail), Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam

De Franse archeoloog Jean-Marie Blas de Roblès schreef een fantastische novelle over een archeoloog die binnendringt in de Toren Van Babel. Zijn leidraad is het schilderij van Pieter Bruegel in het Museum Boijmans van Beuningen. Aangekomen op de derde verdieping van het verbijsterende gebouw, noteert de ontdekkingsreiziger: “De enige constante sinds het begin van mijn verkenning is, nu alle volkeren en talen gemengd zijn, dat de mensen hun spraakvermogen verliezen wanneer men hun vragen stelt over iets anders dan de handeling die ze aan het verrichten zijn.”

Jean-Marie Blas de Roblès, Les greniers de Babel, (Collection Ekphrasis), 2012.

5 gedachtes over “In de toren van Babel

    1. Waarschijnlijk wel – hij vindt opschriften in alle mogelijke en onmogelijke talen, met vertalingen ernaast, als zovele stenen van Rosetta’s, maar gesprekken zijn haast onmogelijk en worden naarmate hij hoger klimt helemaal onmogelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s