Sous-bock

ibelgi1

Sous-bock. Frans voor bierviltje. Magritte tekende op bierviltjes en die nederige dragers zijn te bewonderen in de tentoonstelling I Belgi. Barbari e poeti. Curator Antonio Nardone zorgde voor een geestige en vaak verrassende selectie uit Belgische kunst van de twintigste en de jongste eeuw. Ik leerde werk van Messieurs Delmotte kennen en de tekeningen van Armand Simon, de kluizenaar van Pâturages, ooit lid van de Groupe surréaliste du Hainaut, een benaming die me op zich al surrealistisch in de oren klinkt. De tentoonstelling is opgebouwd als een wandeling door een hedendaagse kunstgalerij, een interessant idee. Zou je Belgische kunstenaars als een herkenbare groep beschouwen, dan valt onderkoelde humor op, relativeringsvermogen, een misschien wel kinderlijke verwondering (Panamarenko, maar ook het werk van Penelle en Jacquet, Mécaniques discursives). Katholicisme blijkt ook een prima humus voor kunstwerken te zijn: nu meer dan vroeger, gek genoeg. Naast Berlinde de Bruyckere hadden er nog wel wat vrouwelijke kunstenaars aanwezig mogen zijn, vind ik, het sexy werk van Evelyne Axell, de virtuoze tekeningen van AMVK. Het werk van Pascal Bernier hieronder, Accident de chasse, verwekte schandaal in Rome, terwijl ik er toch ook wel humor in zie. I Belgi. Barbari e poeti herinnerde me eraan dat België bestond en bestaat, en dat daar veel moois uit voortkomt. Een troostende gedachte in deze tijden.

ibelgi2

I Belgi. Barbari e Poeti, nog tot 3 januari in Vanderborght, Schildknaapstraat 50 in Brussel. Rondleidingen door de curator mogelijk.

4 gedachtes over “Sous-bock

  1. Bedankt voor deze mooie recensie.
    Het was ook fijn om de tentoonstellingsaffiche een tijdlang overal in het Brusselse straatbeeld te zien. Met die prachtige titel, die haast als een bezwering klinkt.

    1. ja, de titel is een bonus. Vond je de tentoonstelling mooi? Ik hield van de humor, de goede keuze van werken uit privéverzamelingen, messieurs Delmotte, de Crucifixen van Jean-Luc Moerman…

  2. ik vond de tentoonstelling soms prikkelend, soms amusant, soms een beetje irritant jongensachtig/puberaal.
    Berlinde de Bruyckere’s werken grijpen mij altijd aan. De crucifixen vond ik heel mooi (maar wie weet wel om de verkeerde redenen.)
    In elk geval, een mooi initiatief – voor herhaling vatbaar? een triënnale of zo? .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s