De sultan in België

sultan_abdulaziz_of_the_ottoman_empire
Sultan Abdulaziz I in het Verenigd Koninkrijk, 1867

Sultan Abdulaziz I was de eerste Turkse heerser die West-Europa bezocht, in 1867. Laat mijn overgrootvader in zijn liefdesbrieven daar nu melding van maken.

“Je weet dat de Sultan door België heeft gereisd. Twee weken geleden passeerde hij ons station en hij heeft er tien minuten halt gehouden. Twee derde van de stad was uitgelopen om hem te zien, maar ze moesten zich tevreden stellen met de aanblik van zijn gevolg. Zijne Hoogheid bleef liggen in zijn wagon, zonder zelfs maar een punt van zijn muts te tonen. Men zag alleen zijn bedienden die elk moment naar zijn divan liepen om bevelen te vragen en uit te voeren. Telkens wanneer ze zijn divan naderden, kruisten zij hun handen op hun borst en strekten zich uit met hun gezicht tot op de vloer, in de meest nederige houding. Alle personen van zijn gevolg waren eenvoudig gekleed en droegen een rood hoofddeksel, zoals de Franse zouaven.” En zo glijdt de geschiedenis voorbij.

Brief uit Braine van 16 augustus 1867.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s