Voor mei

mei2017Met oude punaises, nieuwe slingers, trapladder en hamer maakten we Martials kapel klaar voor mei. De ijzige noordwester rukte intussen al een slinger los. Een vriendelijke voorbijganger of buur bevestigde hem deels opnieuw. (Zie het stuk in de heg.) Meiklokjes zijn er al, op de meidoorn is het nog wachten.

14 gedachtes over “Voor mei

 1. Deze foto brengt meteen een herinnering naar boven. Mijn grootouders hadden een kapelletje aan de straatkant van hun tuin – speciaal laten maken nadat mijn grootvader heelhuids terugkeerde uit de oorlog. In mei kwamen de buren daar ´s avonds bijeen om samen te bidden.

 2. Ha, van deze kapel denken wij dat de eerste eigenaar van het huis ze bouwde om bescherming voor zijn Amerikaanse vrouw af te smeken wanneer zij de oceaan moest oversteken. Het kapelletje zou toegewijd zijn aan de Ster der zee. Mevrouw overleefde wel de scheepsramp met de Lusitania, maar niet voor lang. Hier in de streek hebben veel kapellen met de eerste wereldoorlog te maken. Waren uw grootouders Kempenaars?

  1. Ze waren Lommelaars. Trouwens, er bestaat een boek over alle kapelletjes in Lommel, geschreven door mijn oud-leraar Latijn, Christ Van Endert. Of het er in opgenomen weet ik eigenlijk niet. Het kapelletje moest jaren geleden wijken voor een appartementsgebouw.

 3. Om zo over het kappelleke van de Diept te schrijven, met de simpele en lieve versiering, daar moet ge voor kunnen zien. Dat hebt ge waarschijnlijk van uw grootvader Armand en grootoom Jan.
  Daar krijg ik een warm gevoel van. Bedankt.
  Worteltje.

 4. Dag Leen,
  Dankjewel voor je verhalen, je foto’s, je mijmeringen over Martial Van Schelle. Dankzij jou en mijn lieve collega Ann – wij dwepen allebei met verhalen en geschiedenis – vertel ik elk jaar opnieuw in de klas het wonderlijke verhaal van deze (on)bekende Spetser. Blij dat ik dit elk jaar weer kan en mag doorgeven aan mijn leerlingen!
  Hilde, VBS Merksplas

 5. Hallo Leen, Toevallig bij onze wandeling op het kapelletje gestoten en getriggerd door het korte levensverhaal meer gaan lezen over deze Martial Van Schelle. Wat een wonderbaarlijk en super gevulde levensloop. Verbaasd over wat een mens in een kort leven kan verwezenlijken. Helaas zijn levens zeer vluchtig. Zoveel mensen waren “kleine” helden op diverse gebieden. Zij maakten voor veel mensen het verschil, maar stierven in anonimiteit. Gelukkig wordt het verhaal van sommige levendig gehouden. Fijn om te ervaren. Mvg Maria (Antwerpen)

  1. Dank je wel Maria. Ik werk aan een boek over Martial Van Schelle. Het kapelletje is me dierbaar, het hoorde bij Van Schelles huis, waar later mijn ouders woonden. Een kruising van verhalen dus… Vriendelijke groet, Leen

   1. Oh, een boek! Aan inhoud geen gebrek, zou ik denken. En wat een wonderlijk samenspel van het leven! The crossroads of life … soms door een onzichtbare draad verweven. Veel succes met je boek. Beste groet, Maria

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s