Gertrudis, Nijvel

Een jaar geleden kwam ik op het web een glasraampje van mijn oudoom Jan Huet tegen. Ik kocht het en toonde het aan mijn ouders op deze, haar feestdag. ‘Ze is de patrones van de herbergiers, reizigers en weggebruikers,’ zei ik, ‘ze past hier dus.’ Er is sprake van Sint-Geertensminne, een heildronk op reizigers, voor een behouden aankomst. Die heildronk werd later ook uitgebracht op de zielen van de doden. Mijn vader hield van de smirrels die rond Gertrudis fladderen. Mijn moeder vindt de margrieten mooi. Laat Gertrudis nog maar even het licht in de keuken doen flonkeren.

4 gedachtes over “Gertrudis, Nijvel

  1. Lieve Leen,

    Pracht van een glasraampje.Jan Huet kon overweg met kleuren.
    Maar, nu viel ik over de smirrels . Dat woord was uit mijn woordenschat verdwenen.
    Dank voor het terugbrengen , door de smirrels, van mooi herinneringen.

    1. Dank u! Ja, dit is een glasraampje uit zijn beste periode. ‘Smirrels’ is echt een woord van mijn vader. Ik zat me vandaag af te vragen of ik het juist gespeld heb, of het niet smierels moet zijn. Maar ‘smirrels’, zo sprak hij het uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s