Hoop uit ’s Gravenbrakel

Jan II Borman, Madonna, St-Gérykerk, ’s Gravenbrakel (foto Balat Kik Irpa)

Tweede Kerstdag, Kerstweemoed. Het leven is op twee jaar tijd zo veranderd en zoveel intens dierbare personen zijn weggevallen, dat ik het amper kan bevatten. Daarom richt ik de blik maar op dit mooie beeld, dat ik ontdekte op een expo in het Leuvense Museum M. ‘Madonna uit Braine-le-Comte’, las ik op het plaatje. Daar bleef ik bij stil staan. Mijn voorouders zijn afkomstig uit Braine en zij hebben dit gracieuze beeld in de afgelopen eeuwen ongetwijfeld dikwijls gezien. Het verbond me plotseling met hen. Dat moeder en kind hier een boek vasthouden, is natuurlijk heel mooi meegenomen.

10 gedachtes over “Hoop uit ’s Gravenbrakel

  1. ‘Een boek vasthouden’ past voor Maria. Voor het kind is het ‘spelend opgaan in een boek’. Prachtig hoe Borman er in geslaagd is om de passie van het spelend kind zo te vatten. Het bezoek op (tweede)kerstdag maakt meteen ook de band met het dagevangelie van kerstmis: ‘Het Woord is vlees geworden en het heeft onder ons gewoond.’. Menswording van het Woord, in het woord. Je kan er een theologisch tractaat over schrijven of een filosofisch essay. Borman spreekt zonder woorden de ziel van de middeleeuwse gelovige aan.

  2. Wat een prachtig beeld. Ik begrijp de Kerstweemoed die je hier zo heel mooi benoemd. Onze blik naar schoonheid richten maakt dat we weer een beetje kunnen leven in plaats van gewoonweg bestaan en ondergaan. Toch nog een Zalige Kerstmis Leen. xxx

    1. Dank je Ann! Het was wel een zalige Kerstmis, maar doorschoten met rouw. Nu denk ik toch ook dat mijn vader en R. niet zouden willen dat we hier maar zitten te kniezen. Moedig voorwaarts. xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s