Sant

Fiere Margriet lijkt me wel een plaatselijke heilige of zalige om trots op te zijn, een meisje dat zich uit alle macht verdedigde toen ze bruut werd aangevallen. En een meisje dat de dichteres Liesbeth Lagemaat recent inspireerde tot het verhalende gedicht Vissenschild. Maar in Margriets eigen stad Leuven aarzelt men niet om haar gotische kapel te prangen tussen een bushalte en een verkeersbord.

Op het water drijf ik, het vissenschild een nachtmatras,

ochtendkleed, eiland van schubben dat me optilt en

voortstuwt. Draag me verder, breng me stroomopwaarts,

over de stuw, draag me voorbij de forellenpoort, waar

de beek schuimt, voorbij de donkere kolken, de waterheiningen,

tot aan de luwte en laat me daar langzaam, nog langzamer,

op jullie zwevende vissenkleed, golvenschild, nog nog langzamer

afdrijven, terug naar de plek waar het was. Daar lig ik dan

roerloos…

(L. Lagemaat, Vissenschild. Een episch gedicht, Wereldbibliotheek, Amsterdam, 2020, p. 14.)

4 gedachtes over “Sant

 1. Ik kende de legende van Fiere Margriet niet, dus heb ik het even gegoogeld.
  Wat een mooi gedicht trouwens. Al had Fier Margrietje wel een vrediger plaatsje verdiend! xxx

  1. Er is ook een standbeeld/ligbeeld van Fiere Margriet, dat vroeger in het centrum te zien was, maar nu ergens bij de Dijle geplaatst is, als ik het goed heb. En er is een reuzin Fiere Margriet, die is charmant. Ik ergerde me vooral aan de woekering van verkeersborden die elk mooi stadsgezicht minder mooi maken.

 2. Beste Leen,

  Ik lees je beschouwingen altijd met veel plezier. Maar deze keer voel ik mij als fiere inwoner van Leuven toch wel in mijn wiek geschoten. Fiere Margriet krijgt in Leuven zeker de aandacht die haar toekomt. Als je nog eens in Leuven komt, ga dan zeker eens kijken naar haar prachtige beeld aan de Dijleterassen. Tijdens de wateroverlast in juli vorig jaar dreef ze zelfs even weer stroomopwaarts in de Dijle: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160608_02329595

  En dé blikvanger van het streetartfestival vorig najaar was een gigantische muurschildering op de zijmuren van het viaduct aan het Johanna-Maria Artoisplein. Meer info en foto’s vind je hier: http://leveninleuven.be/tags/fiere-margriet/

  Hartelijke groet,

  Christine De Vos

  1. De mooie muurschildering zag ik onlangs ook, met veel plezier. Ik wilde vooral even stilstaan bij het feit dat de authentieke Fiere-Margrietkapel nu fungeert als een soort bushalte in het hart van de stad… Hartelijke groet, Leen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s