Oktoberlicht

Oktoberzon, oktoberlicht. In het Engels heet het ook St Luke’s little summer, leerde ik deze week. De feestdag van Sint-Lucas (patroon van de kunstenaars en mogelijk ook van de kunsthistorici) valt op 18 oktober. Deze Sint-Lucaszomer levert alvast een heldere dag op om in de tuin te werken en paddenstoelen, hele boeketten ervan, te ontdekken; een dag om een oud boek uit de kast te halen en te kijken naar ex-libris en titelblad. Van een uitgave van de Oorlog in Vlaanderen, door kardinaal Bentivoglio. En dan ploeteren we zelf ook maar weer wat voort, aan een boek.

4 gedachtes over “Oktoberlicht

 1. In de Kempen was er ook Trezekes zomer (15-10°)
  15 oktober (Sint Teresia) :
  Sint-Trezeke plukt het laaste bezeke
  Een schoon nakomerken, is Trezia’s zomerken
  5 dagen zonneschijn om elkeen te verblij’n

  1. Wist ik niet, maar het is mooi. Wat ik altijd wonderlijk vond, is dat Teresia stierf in de nacht van 1 op 15 oktober, want er vond toen net een kalenderwijziging plaats (als ik me goed herinner).

   1. Ja, inderdaad. op donderdag 4 oktober volgde blijkbaar vrijdag 15 oktober. De heilige Theresia van Lisieux stierf op 30 september vond ik bij Wikipedia; haar feest werd dan op 1 oktober gevierd. Vermits een van mijn grootmoeders een Theresia was, kreeg Trezekes’ zomer een bijzondere kleur.

   2. 4 op 15 oktober! Fantastisch toch. Trezekes zomer, Sint Lucaszomer, de maand oktober is gezegend! En al die nazomertjes zijn dit jaar wel goed voor de verwarming.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s