Canon voor Clio

“Een jaar voor zijn dood kocht mijn vader van een bevriende brocanteur een pitchpine ladekast uit een school. In elke lade lagen historische prenten op groot formaat, de meer luxueuze versie van de prentjes op de tijdsband uit mijn kindertijd. Alle afbeeldingen waren ontworpen door de Antwerpse kunstenaar Edmond Van Offel. … Plotseling stond er een canon in de garage. “

Zo vertel ik in de inleiding tot Dansen met Clio (p. 9). En nu de zon schijnt, kan ik eens een prent op een tuinbankje zetten en fotograferen. Mijn eerste hoofdstuk is gewijd aan de Byzantijnse historica Anna Comnena, uit de elfde eeuw. Een uitzonderlijke vrouw met een goed oog voor mooie ridders uit het Westen. Zien we hier zo ongeveer wat zij ook met plezier aanschouwde in het verre Constantinopel?

10 gedachtes over “Canon voor Clio

      1. Dag Leen, ik zag zondag één van de prenten van Van Offel op een rommelmarkt. Helaas niet “De holbewoners”. Mijn man kon zich echter deze prent nog levendig herinneren van op de schoolbanken. Wij kijken er alvast verder naar uit. Wat is het maximumbedrag dat je er aan zou willen spenderen?

  1. “In werkelijkheid waren de Middeleeuwen een tijdvak, waarin het geweld alles beheerste”, zo nuanceerde Albert Van Laar in de handleiding het nogal kuise tafereel van Van Offel. Die laatste maakte wel een mooie animatie-sequens, van links naar rechts, met drie jonge ridders: eerst krijgt er een een zegen (en zwaard en helm) van de heer, dan krijgt er eentje een gulden (!) spoor van zijn peter en tenslotte moet er nog trouw op de Bijbel worden gezworen. Uitgever Bossaerts, historicus Van Laar en ontwerper Van Offel kwamen alledrie uit het Antwerpse activisme, en vonden het leuk om Vlaamse leeuwen te verstoppen in de wandplaten …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s