De macht van het geld, in Leuven

U heeft het in de kranten gelezen: de meeste schrijvers verdienen amper het zout op hun patatten en de minister van Cultuur ziet geen mogelijkheden om het kneuterige lezingensysteem, afgestemd op scholen en jeugdschrijvers, slagvaardiger te maken. Als schrijver woon ik uiteraard in een sobere buurt, het oude Leuven bij de Tiensepoort, vol sympathieke arbeidershuisjes, bewoond door oudere koppels, enkele jonge gezinnen, een even koppige als intelligente excentriekeling en studenten. Tot op heden een aangename, rustige mix. Ik wist overigens niet beter of onze burgervader had besloten een eind te maken aan de verkotting – de sluipende metamorfose van elke gezinswoning in een resem studentenverblijven, die stadsvlucht en de bijpassende fileproblemen in de hand werken. Heeft u al eens geprobeerd op zaterdag Leuven in of uit te geraken met de wagen? Engelengeduld, zeeën van tijd en totale immuniteit voor claustrofobie zijn basisvereisten. De afgelopen week is gebleken dat het stadsbestuur met hart en ziel inzet op nog meer stadsvlucht. In mijn straat alleen al zal een woonblok komen met ruimte voor negentig studentenverblijven, terwijl de bouwheer daarvan ook nog twee andere percelen tracht te verwerven. Achter de hoek verrijst een deprimerend vrekkig geconcipieerd bouwsel, met gangetjes van zestig centimeter breed, duidelijk enkel bedoeld om geld op te brengen en dus een toekomstig studenverblijf. Achter een andere hoek zal een oude limonadefabriek niet, zoals eerst verkondigd, omgebouwd worden tot een residentieel wooncomplex, maar tot, u raadt het, studentenverblijven. Het lijkt op een goed voorbereide invasie. Reeds drie van mijn vertrouwde buren spreken over verhuizen.
Filosofisch zeer leerzaam om te aanschouwen, geld en betonmolens in de praktijk.

2 gedachtes over “De macht van het geld, in Leuven

  1. beleidsvoorstel : een depri-tax heffen op “deprimerend vrekkig geconcipieerde bouwsels” (& andere gedrochten) ter financiering van een bonus voor hen (schrijvers e.d.) die ons met inzichten & schoonheid verblijden.

    1. De depri-tax (goede woordkeuze) had al decennia veel geld kunnen opleveren aan de schatkist – maar wie zou de precieze heffingsvoorwaarden bepalen? Aanleiding voor een nieuwe querelle des anciens et des modernes. Niettemin, een mooi idee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s