Gezelle gelezen, Gezelle gezongen

Gezelle, gelezen en gezongen in het park

Twee nerveuze causeurs bespraken tijdens de lunch vooraf hun methodes: kalm blijven dankzij betablokkers of spanningshoofdpijn verdrijven met aspirine. Ik moest op als amateurlezer van Gezelle, Hafid Bouazza analyseerde indringend als collega-dichter. Onze causerieën, in een ruisende tent, werden afgewisseld met gedichten op muziek: Gezelle in de mooie Schubertiaanse toonzetting van Lodewijk Mortelmans, uitgevoerd door Veerle Bosmans en gezongen door Sandra Paelinck; Gezelle eigentijds geïnterpreteerd door Koen de Cauter & Ensemble. Wat woorden, wat zang, verschillende stemmen en invalshoeken: de dichter leek plotseling intens aanwezig.

“Kent u Cesar Gezelle?” vroeg de gastheer van de Bed & Breakfast ’s avonds. Ik knikte: “Hij heeft toch een biografie geschreven van zijn oom Guido?” – “Hij gaf les in de middelbare school in Ieper waar mijn moeder een opleiding volgde voor steno-dactylo: en hij heeft die hele biografie aan haar gedicteerd.” Dit wonderlijke beetje informatie leek een onverwachte toegift van de dichter zelf, net als de zes mussen die speelden in de dakgoot onder het raam van de kamer en de wijde wolken in de verte van de Westhoek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s