Grondgebied

Otto Vaenius, Portret van Alexander Farnese

Op de nationale feestdag lijkt het me niet slecht om eens het portret te bekijken van de architect van het Belgische grondgebied, Alexander Farnese, kleinzoon van keizer Karel in de bastaardlijn. Otto Vaenius beeldde hem hier af met de keten van het Gulden Vlies, die hij ontving voor zijn geslaagde belegering van Antwerpen (met de legendarische scheepsbrug over de Schelde) in 1584-1585. Aan deze man is het dus te danken dat Antwerpen geen calvinistisch bolwerk werd, wat ik apprecieer. Hij heeft de plezierige postume eigenschap dat zijn biografen doorgaans verliefd op hem worden, een amusante bonus voor de lezer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s