Naakte letter

Zeldzaam zijn de dagen waarin het beste wat ik wat lees uit juridische hoek komt. Maar het arrest van het Europees Hof van Justitie van 30 juni 2011 in zaak C-271/10 verheugde mijn hart. Het Europees hof bekritiseert daarin het slordige Belgisch Koninklijk Besluit aangaande de uitbetaling van het leenrecht aan auteurs. Leenrecht is de vergoeding die de auteurs volgens een Europese richtlijn van 19 november 1992 moeten ontvangen omdat de staat hun werken gratis ter beschikking bestelt van bibliotheekbezoekers, zonder dat de auteurs hun auteursrecht (de mogelijkheid om deze ontlening te verbieden) kunnen uitoefenen. Stel u voor dat de staat computersoftware en games zou willen laten ontlenen in bibliotheken, alle rechtszalen ter wereld zouden niet volstaan voor de processen die werden aangespannen. Het zal u dan ook niet verbazen dat ontwerpers van games en software hun verbodsrecht nog ten volle kunnen uitoefenen. Vanwaar deze discriminatie tussen makers?
“Hoe meer beschermde zaken door een openbare-uitleeninstelling ter beschikking worden gesteld, des te groter is namelijk de aantasting van de auteursrechten.”
“Hoe meer personen tot de beschermde zaken toegang hebben, des te groter is namelijk de aantasting van de rechten van de auteurs.”

Alle respect voor professor Blanpain, die deze zaak aanhangig heeft gemaakt. De voor schrijvers cruciale leenrechtkwestie wordt morgen door twee deskundigen besproken op het derde Werkcongres van de Vlaamse Auteursvereniging, in de Singel te Antwerpen. Allen hartelijk welkom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s