Genius loci

Begijnhof, Turnhout

“Daar de vrouw echter soms langs het huis moest lopen om bij een schuurtje te komen waar het hout lag, wilde hij vermijden, als zij voorbij het raam kwam, dat haar silhouet hem zou tegenstaan. Hij liet daarom een kostuum voor haar maken van Vlaamse grove, zijden stof, met een wit kapje en een brede, zijden capuchon die op haar schouders hing, zoals de begijnen die nog steeds dragen in Gent. Als een glimp van haar kap in de schemering langs hem heen ging, kreeg hij het gevoel in een klooster te zijn. Hij moest dan aan die stille, vrome dorpjes denken, die doodse wijken, ingesloten en weggestopt ergens in een drukke en bedrijvige stad.”

Aldus estheet Jean des Esseintes, in zijn kluizenaarswoning van Fontenay, nabij Parijs. Diens schepper, Parijzenaar met Laaglandse wortels Joris-Karl Huysmans, putte uit reis- en familieherinneringen voor deze vluchtige evocatie van begijnhoven. Hij had een oudtante die op het begijnhof in Turnhout woonde. Het lijkt me een mooi voorbeeld van poëtische humor, dat de ultieme decadente roman van de negentiende eeuw mede geïnspireerd is door het grensstadje uit mijn kinderjaren.

J.-K. Huysmans, Tegen de keer, vertaald en met een nawoord van J. Siebelink, Amsterdam, 2011, p. 51.

6 gedachtes over “Genius loci

 1. Begijnhofen zijn voor mei een van de mooiste plekken in Belgie. Voor rond 20 jaaren heb ik onder ander de begijnhofen gezien in Brugge, Kortrijk, Leuven, ik geloof ook Antwerpen en Diest. Turnhout heb ik niet gezien. Het zijn prachtige ruimen van stilte. In Duitsland zijn er ook enkele mooie kruisgangen aan de kerken – bijvoorbeeld de kruisgang bij de munsterkerk in Bonn is prachtig. Helaas heb ik niet zo veel tijd all deze plaatsen van stilte of genius loci op te zoeken. Daar voor ben ik te sterk gedrijven door het werk en mijn familie.

  Groeten uit Duitsland
  Dieter

 2. Ah, het begijnhof van Antwerpen heb ik zelf ook nog niet gezien, tot mijn schande!
  Vorig jaar waren mijn culturele ontdekkingen de Residenz van Würzburg en Vierzehnheiligen…
  .

  1. De Residenz van Würzburg heb ik in het begin van de jaaren 80 gezien. Het is prachtig ! Maar dezelfe bouwer Balthasar Neumann heeft ook bij ons het Schloß Augustusburg in Brühl gebouwd. Dit is vergelijkbaar prachtig zo als de Residenz van Würzburg ….

 3. Brühl is een beroemde naam; ik ben in Beieren zeer onder de indruk gekomen van het werk van Balthasar Neumann…. We hebben toen ook het klooster Banz bezocht – schitterende barok en rococo.

  1. Het klooster Banz ken ik niet, maar het ziet in het internet prachtig uit. Het noordelijke gedeeltje van beieren ken ik niet zo goed, Würzburg, Nürnberg en voor al Rothenburg ob der Tauber (!!!!!). Er zjin veele andere mooie plekjes in het noordelijke gedeeltje van Beieren – zo als Bamberg of Coburg, waar ik nog nooit geweest ben. Het ligt ruim 300 km van ons thuis, en dit is enigszins lang met de auto te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s