Vonk

Twee Engelse bloggers hebben volgende week uitgeroepen tot Muriel Spark Reading Week, een lovenswaardig initiatief. Mijn uren met deze vinnige, vlijmende schrijfster dank ik aan Johanna Spaey, die me op het spoor zette van Memento Mori, een sprankelend genadeloze roman uit 1959. Daarna volgden knappe spookverhalen en een beklemmend meesterwerkje over een vrouw die zichzelf laat vermoorden (The Driver’s Seat). Wat ik charmant vind aan de foto hieronder, is dat je nog een stukje kunt ontwaren van een dure kous met naad. En ik herinner me graag het moment waarop Johanna en ik ontdekten dat we hetzelfde meemaakten wanneer we iets van Sparks collega  Iris Murdoch lazen – haar boeken gleden van ons af als water van eenden, we herinnerden er ons een jaar later niets van: het ware oordeel over een roman, nietwaar?

Misschien herlees ik Memento Mori. Of misschien loop ik eens antiquariaat Demian in, waar altijd wel een paar pockets van haar in voorraad zijn.

4 gedachtes over “Vonk

  1. Het is lang geleden, maar ik heb ook boeken van Muriel Spark verslonden, Miss Brodies Prime, etc, en een lichte roman over nonnen. Het is zo lang geleden, zo veel dat je leest, zo veel dat je moet lezen….ik dacht dat Muriel Spark vergeten was…

  2. Omdat Spark zo anders schrijft dan ik, vind ik het wonderlijk om haar te lezen, hoe ze lichtvoetig begint en dan iets heel donkers laat binnen sluipen – ze fascineert me. En ja, The Prime of Miss Jean Brodie, waarbij ik dan altijd meteen denk aan de fantastische Maggie Smith…

    1. My pleasure, it’s a lovely initiative! I’ll most likely reread Memento Mori, or the Ghost Stories, or I’ll visit one of my favourite bookstores in Antwerp and buy something new-to-me by her. One of her most chilling stories was Driver’s Seat, to my mind.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s