Antwerpse verjaardag

Houtsnede van Max Elskamp

Honderdvijftig jaar geleden werd Max Elskamp geboren in de Sint-Paulusstraat in Antwerpen, bij hoogtij. Aan deze straat zou hij later een van zijn mooiste dichtbundels wijden, La Chanson de la Rue Saint-Paul (1922).

De zeer teruggetrokken levende Elskamp liet ons een kleine autobiografie na.

“Geboren te Antwerpen uit Vlaamse vader en Franse moeder op 5 mei 1862 (vaderskant hoogstwaarschijnlijk van Scandinavische oorsprong). Invloed van het milieu. De Sint-Paulusstraat (te Antwerpen) waar ik geboren ben, straat vol consulaten, maritiem, uitlopend op de Schelde. Ons huis maakte om zo te zeggen deel uit van de Sint-Pauluskerk en mijn kindertijd verliep onder de klokken, temidden van raven en vlakbij een gruwelijke calvarie in zandsteen en loodas, meesterwerk van een koster in delirium, waar men achter tralies Christus in zijn graf zag en in grote en vreselijke rode vlammen de zielen van het Vagevuur die eindeloos branden. In augustus kwamen bij ons de walvissen voorbij, de reuzen van de Vlaamse Ommegancks (stoeten); en de winters, zo dicht bij de stroom, de winternachten vooral waren werkelijk afschuwelijk, overvol van de geluiden  van de wind, het ijs en het getij. Bij mijn grootouders (vaderskant) heerste Handelswaar: thee, suiker, goudpoeder, palmolie, koffie en krenten werden aangevoerd door een brick genaamd De Ortelius en een vierkante driemaster die De Louis was gedoopt. Ik geloof dat wat ik gedaan heb, zeer beïnvloed is door die dingen uit mijn vroegste kindertijd. Daarna heeft het leven me neutraler genomen, dunkt mij; en afgezien van de beoefening van ambachten en van wat betrekking heeft op de traditionele ziel van het volk, hebben weinig dingen op mij ingewerkt.” (Vertaald door LH)

Zie ook: http://blog.seniorennet.be/elskamp/

5 gedachtes over “Antwerpse verjaardag

 1. “les éblouissements de l’enfance” …

  à propos, je Joyce Royce tip was zeer lonend. Gisteren vond ik er onder meer een mooi boekje van Emmanuel de Bom over “Henri de Braekeleer en Antwerpen”. En op pagina 46 dook Elskamp op!
  “Elskamp, dien ik eenmaal als “de Vreemde Plant” in de stad der luidruchtige Sinjoren beschreef, heeft met zijn overbuur Henri de Braekeleer eenige ontmoetingen gehad in zijn laatsten tijd. Het geschiedde in het café Ducal op den Boulevard Léopold. Het is een eigenaardig toeval, dat twee geesten, die van nature op ’t verborgene, op ’t geheim, dat, verhuld, in het zichtbare leven schuilt, pleegden te broeien, zoo dicht naast elkaar heeft doen wonen – wat ook eenigen omgang tusschen hen heeft mogelijk gemaakt.”

  (trouwens, heb jij ook niet ooit een bericht geplaatst over Elskamp en de Braekeleer”?)

  1. Ja, nu je het zegt, over de snoepwinkeltjes, waar Elskamp van hield en waar volgens hem ook Henri de Braekeleer van hield. Als je op de tag Max Elskamp klikt, kom je er vanzelf terug bij uit. Dank voor het citaat! Elskamp woonde op de Leopoldlei 138, nu Belgiëlei (het huis is sinds kort verdwenen.)

   1. À propos, fijn dat je Joyce Royce hebt bezocht! De eigenaar zou zijn winkel graag sluiten en probeert zoveel mogelijk nog te verkopen, aan zeer redelijke prijzen. Mocht je zin hebben om zijn zaak of stock over te nemen om zelf een boekhandel te beginnen, aarzel niet 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s