Malou aan het woord

“De volgende dag zit ik op een stoel bij het open raam van de werkkamer. Ik heb het linnen kapje opgezet dat ik zelf gemaakt heb en mijn haar hangt los over mijn schouders. Meester Rockox heeft mij alleen gelaten met Antoon Van Dyck. Een achtjarige jongen vormt blijkbaar nog geen gevaar voor een onbesuisd maartje.
Antoon zegt geen woord en bekijkt me alsof ik een stenen borstbeeld ben of een bloem in een vaas.
‘Klaar,’ zegt hij na een tijdje.
‘Mag ik kijken, jongeheer?’
De jongen knikt. Ik sta op en kijk over zijn schouder naar de tekening in roodbruin krijt.
‘Zo mooi ben ik niet, jongeheer!’
Antoon bekijkt me zonder te glimlachen. ‘Je bent mooier,’ zegt hij. ‘Ik kan je nog niet zo goed tekenen. Heer Rockox gaat op zoek naar een leermeester voor mij.'”

Malou van de mussen – een roman over een meisje in het Rockoxhuis, met Nicolaas Rockox, zijn vrouw Adriana, Catharina en Anna Trouweels als personages? Heerlijk om te lezen en een bijzondere ervaring voor mij, die zoveel details uit het leven van de burgemeester mocht herkennen – de schat van Mespelare, de flamboyante en veeleisende Nicolas-Claude Fabri de Peiresc, de schilderijen, de boeken, de oranjebloesem in de tuin, allen en alles gezien door de ogen van een slim en moedig meisje. En daar zijn er nooit teveel van.

6 gedachtes over “Malou aan het woord

  1. Er zijn een hoop dingen die ik je zou willen vragen, Noëlla, over Margaretha van Beveren bijvoorbeeld. Want je hebt nog heel wat research gedaan buiten onze biografie om? Ik heb van het boek genoten!

   1. Gefopt! Margaretha van Beveren is een verzonnen personage. De huishouding van de buitenburgemeester moet veel groter geweest zijn in zijn gloriejaren dan bij zijn dood. Vandaar dat ik de vrijheid heb genomen om zijn huishouding uit te breiden met een huishoudster, een kokkin, maartjes en knechten. Zoals ik weet uit jullie biografie en uit het inventaris van het huis bij de dood van Nicolaas Rockox, bestaan er enkel beknopte gegevens over de zussen Anna en Catharina Trouweels en over Cornelis Janssens. Die drie hebben natuurlijk ook een rol gekregen in het boek. Bij het schrijven van het verhaal heb ik rijkelijk geput uit jullie biografie en ook het documentatiecentrum in Roosendaal was zeer behulpzaam. Zonder degelijk onderbouwd materiaal zoals jullie biografie over Nicolaas Rockox bestaan er nu eenmaal geen historische romans! Nog eens dank daarvoor.

 1. Dag Leen,
  Het boek klinkt interessant, maar op dit moment lees ik Rockox van Leen Huet. Ik heb nu de helft van Rockox gelezen. Het boek is makkelijk en interessant te lezen. Il wil uw mijn indrukken per mail toe sturen.

  Prettige dag
  Dieter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s