Myrte

Nicolas-Claude Fabri de Peiresc, uomo universale

In 1605 ontdekte de universele geleerde Nicolas-Claude Fabri de Peiresc een bloeiende myrtestruik in een bos in de Provence. Het voorval wordt charmant beschreven door zijn biograaf Pierre Gassendi en het had ook gevolgen voor de stadstuin van Nicolaas Rockox in Antwerpen.

Myrte

Het was plezierig om op de regenachtige Sint-Jansdag een lezing te wijden aan de invloed van het humanisme in de tuin van Rockox, maar nu verlang ik wel naar dagen waarin het nodig zal zijn om de huid tegen de zon te beschermen met een hupse chapeau de paille.

Strohoed en roos, uit het album amicorum van Nicolaas Rockox (Museum Rubenshuis)

2 gedachtes over “Myrte

  1. Fantastisch Leen, dank je wel, dat heb je weer mooi gezegd. Ik heb gisteren goed geluisterd en alweer een paar tips van boeken genoteerd. Ik zou zeggen, laat de winter maar komen… maar verlang toch ook met jou naar het strooien dakje!

    1. ‘Some Flowers’ van Vita Sackville-West kan ik zeker aanbevelen – Rockox deed me er opeens aan denken dat dat boek in mijn tuinkast rondslingerde :-). En de zon is meer dan welkom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s