Tondal

Simon Marmion?, Tondals visioen, Boekverluchting voor Margareta van York, Getty Museum, Los Angeles

“De quade gheesten hadden alte scaerpe yserine vorken, die altoos gloyende waren …” Het is wel vermakelijk, op een warme dag een reisgids van de hel te lezen. Spannende beschrijvingen van de hel waren de middeleeuwse methode om mensen een geweten te schoppen. De schrijvers van toen verwezen naar het hiernamaals, onze hedendaagse  journalisten hoeven hun fantasie niet in te schakelen en kunnen steevast plaatsen en situaties op aarde vermelden ter afschrikking. De middeleeuwse auteurs toonden gretig pausen, bisschoppen en andere geestelijken in het hellevuur; blijkbaar geloofden ze dat voorbeeldfuncties verplichtingen met zich meebrengen. Van Rupert Murdoch hadden die naïeve zielen nog heel wat kunnen leren.

Tondalus’ visioen. Naar het Gentsche handschrift, met inleiding, aantekeningen en bibliographie door A.T.W. Bellemans, Antwerpen, 1945.

4 gedachtes over “Tondal

  1. Zullen we verblijd worden met een maandelijkse Simon Marmion – miniatuur? 🙂
    (en waarom oh waarom heeft het moderne Nederlands die “altoos” niet behouden? )

    1. Ik ben me er schuldig van bewust dat ik nog niet ben toegekomen aan een nieuwe reeks miniaturen, Flaneur … Marmion gaf me vluchtig de gedachte dat het een mooi leven is: op exquise wijze boeken illustreren en daarmee fatsoenlijk je brood verdienen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s