Navel

Ik lees in een boek over bepaalde plaatsen die beschouwd werden als de Navel, de Omphalos van een land of een volk – Delphi, maar ook Stonehenge. Vervolgens zie ik hoe voor deze jonge wezens de hele wereld uitwaaiert vanaf hun nestkast. Ze beginnen voorzichtig te verkennen.

8 gedachtes over “Navel

 1. Dag Leen,
  Leuk, die kleine katten … Ik heb gegoogled en het is ook leuk wat ik door uw blog nieuw ontdek. Omphalos heb ik nooit gehoord omdat ik de antike geschiedenis niet zo goed ken (een beetje roomse geschiedenis en niet verder). Bij navel denk ik aan meedere plaatsen: aan Antwerpen omdat tijdens Rockox meerdere stromingen samen gevloied zijn; ik heb ses jaaren in Köln gewoond en Köln is tot vandaag over diuzenden van jaaren een zeer belangrijke stad; ik denk ook Parijs (ik was twee keer in Parijs). Zeker vele andere steden zo als London, Rom of Madrid (daar was ik helaas nog nooit).

  Prettig weekeind voor dat ik een rondje fietsen ga
  Dieter

  1. Ik wens je een heel mooie fietstocht Dieter – het verhaal van de Omphalos komt ook uit het boek van Nikolai Tolstoy. Keulen, een prachtige stad, en sterke banden met Antwerpen!

 2. Het is prachtig te zien hoe de wereld voor iemand kan open gaan, mijn dochter leert sinds een paar dagen lezen, en je ziet letterlijk hoe de wereld voor haar gaat open gaan, en hoe leuk ze dit vindt. Net zoals bij deze katjes, in zekere zin. Maar een symbolische navelstreng is er bijna steeds, en maar goed ook, denk ik…In Delphi is er een prachtige navelsteen te zien. Ontroerend

  1. Ja het heeft iets bijzonders om heel jonge wezens/mensen de wereld te zien ontdekken, vanuit een ankerplaats. Later worden oude mensen dan weer ontroerend, want even kwetsbaar. Een heel interessant begrip, dat centrum. The centre does not hold. Woorden van iemand die zichzelf zeker ook als een bard beschouwde (ik redeneer nog even voort in Merlijn-trant.)

  1. Dat klopt, omdat we de vrijheid hebben om niet meer voor elk detail aan de gemeenschap onderworpen te zijn. In tijden met minder infrastructuur moet het cruciaal geweest zijn, een kwestie van leven of dood, om ‘gemeenschap’ te bouwen en te onderhouden, via heilige plaatsen en rituelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s