Op avontuur

Walter, Bob en Tuur lezen in de krant een berichtje, over kinderen die op een akker een pot met gouden en zilveren Romeinse munten vonden. Ze besluiten zelf schatten te gaan zoeken, op zolders, in verlaten huizen; en ze vertrekken, uiteraard bijgestaan door een trouwe viervoeter, de Duitse scheper Kazan.
“Hoe Tuur ook in zijn geschiedenisboekje zocht, geen bladzijde verried de plaats, waar schatten te ontdekken waren. Meer en sterker won bij hem de gedachte veld, dat het vinden van historische waarden meer toeval is dan vrucht van geleide opzoekingen.” Hij zou gelijk kunnen hebben.
Een onbekommerd huiselijk avonturenboek, waarin men nog zinnen aantreft als: “Het avondmaal smaakte heerlijk en maakte de tongen los.” Dat alles is zonder meer rustgevend. Maar uiteraard kocht ik het op de rommelmarkt vanwege de grappige titel.

Lode Conté, De geleerde bollen, geïllustreerd door G. Van Raemdonck, Proost & Co, Turnhout, [1940?].

9 gedachtes over “Op avontuur

 1. Beste Leen,
  de illustraties van Van Raemdonck zijn gezocht, zeker door mijn dorpsgenoten omdat hij van Boechout was. Ik heb hem nog gekend als kind en hij schilderde mijn portret toen ik 12 of 13 was. Ik heb ook enkele zijner werken in mijn bezit. De gemeente Boechout richt de Van Raemdonccartoonale in waar inzendingen uit de hele wereld voor binnenkomen. Er is in het gemeentepark ook een spuuglelijk monumentje voor hem gebouwd door een lokaal ‘kunstenaar’, vreemd dat daar geen vandalisme op gepleegd wordt, maar toen er jaren geleden een beelden in het park tentoonstelling met modern werk te zien was waren de vandalen wel actief, zo zie je maar, schmaltz triomfeert.

  1. Schmaltz triomfeert, mundus vult decipi, maar dank je voor deze boeiende info, Hugo. Voor mij was het de eerste keer dat ik de naam Georges Van Raemdonck tegenkwam. Het omslag van het boek vind ik alvast sfeervol. En zijn portret van jou heb je nog? (Wat me eraan doet denken, Remy de Pillecyn tekende mijn portret als kleuter, zonder dat ik poseerde, slechts voortgaand op de beschrijving van mijn vader :-))

 2. Als het dezelfde persoon is maakte hij ook een portret van Maurice Gilliams, Leen, groet, Hans
  (zie archief van het Letterenhuis)

  1. In het archief vind ik het portret van Gilliams niet meteen terug, Hans, maar er was bij mijn weten maar één Remy de Pillecyn, neef van Filip en geheel en al ‘flamboyant kunstenaar’ – tevens personage in Almanak.

 3. Ik bedoel de tekening van Georges van Raemdonck, Leen. Als u op zijn naam zoekt in Agrippa en dan bij de 92 tekeningen treft u de door GvR gemaakte tekening van MG aan. Groet, Hans

 4. Juist deze mooie tekening van GVR ontdekt, meer info over George van Raemdonck kan je vinden onder http://www.iha.be. Boechout, althans toch een grote meerderheid, is blij met monumentje van Bulletje en Boonestaak in ’t George van Raemdonckpark in Boechout (Dr.Theo Tutsstraat) rechtover de woning van George van Raemdonck in nr. 39 waar een bronzen plaat met de afbeelding van de kunstenaar werd aangebracht ook door een lokale Kunstenaar. Ronald Vanoystaeyen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s