Paviljoen

Chinees paviljoen, Laken
Chinees paviljoen, Laken

Wat een meelopers toch, die economisch geïnspireerde denkers. “Waarom overwegen we niet om het Chinees in het secundair in te voeren? Een intellectuele uitdaging zou het zeker zijn. De taal van de wetenschap is het Chinees op dit ogenblik niet, althans niet buiten China zelf. De taal van de huidige wereldheerser is het ook niet. Nog niet. Dat China boomt, bewijzen zowat alle indicatoren.” Dat schreef een buitengewoon hoogleraar dinsdag in mijn krant. China boomt even, wat altijd bijster gemakkelijk is wanneer je kan beschikken over een onbeperkt reservoir aan slaven, en plotseling moeten we de overdracht van Europese cultuur via het Latijn maar gewoon opdoeken? Wacht eens, heb ik vroeger al geen gelijkaardig verhaal over Japan gehoord?

Toen ik voor Mijn België het Chinees paviljoen van Laken bezocht, las ik dat de bouwheer, Leopold II, jarenlang vruchteloos heeft geprobeerd om de Belgische zakenlui in China te interesseren. De vis wilde niet bijten. Nu moet hij blijkbaar in grote scholen oostwaarts zwemmen. Leert de geschiedenis ons dat die gehate Leopold een visionaire economische denker was? Wie weet. In elk geval danken we aan zijn inspanningen een architectonisch juweeltje.

4 gedachtes over “Paviljoen

 1. Goeienavond Leen, net vandaag lees ik in de Wiener Zeitung (in een artikel dat ik al drie jaar opzij had gelegd; zo ben ik soms :-)): ´Die Schulen und die Universitäten dürfen nicht das Wunschkonzert aller gesellschaftlichen Forderungen spielen, dürfen nicht zu Boutiquen aller geistigen Moden werden´. (Stukje uit een uitvoerig pleidooi voor het klassieke humanistische gynasium.)

  1. Mooi verwoord, door de Wiener Zeitung. En ik vind dat onderwijs van hoog niveau juist ook democratiserend kan zijn: vroeger bestonden er ook elite-vakscholen met middelbaar technisch onderwijs (waarschijnlijk nu nog, al hoor je er minder over.)
   Scholen krijgen hier in Vlaanderen nu ook zoveel opvoedingstaken toebedeeld die eigenlijk door de ouders zouden moeten vervuld worden, dat vind ik dikwijls vreemd. Maar ik ben natuurlijk een buitenstaander.

   1. @ Leen : Die ouders hebben geen tijd meer he Leen 🙂
    @ Stijn : Blijkbaar ook verzamelaar van artikels …. Tot ergernis van vrouwlief liggen er bij mij veel artikels van jaren en jaren oud, daarom niet minder interessant 🙂 Ik bewaar ze in dozen … ik zeg maar niet hoeveel 🙂

 2. Een groot deel van de opvoeding verloopt ook helemaal niet via bewuste ‘inspanning’, maar door voorbeeld, zo realiseer ik me wanneer ik op mijn eigen opvoeding terugblik. Dus het argument van ‘geen tijd om Dr. Spock of wie dan ook helemaal te becommentariëren met mijn kroost’ snijdt niet echt hout, misschien, wanneer je effectief menig uur per dag met je kinderen onder hetzelfde dak doorbrengt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s